Var tionde hund lider av allergi

Kalmar län Artikeln publicerades
Omkring var tionde hund lider av någon sorts allergi.
Foto: JESSICA GOW / TT
Omkring var tionde hund lider av någon sorts allergi.

Var tionde hund lider av allergi. Det kan vara mot pollen, kvalster eller olika födoämnen.

– Har man en yngre hund med typiska symtom bör man söka råd hos en veterinär för vidare utredning, säger Bart Vissers, veterinär på AniCura Kalmarsund.

Pollensäsongen är här och precis som vi människor kan även hundar ha allergiska besvär. Vanligast är kvalsterallergi, men även allergi mot pollen, mögel och födoämnen förekommer.

Ungefär mellan 10–15 procent av alla hundar beräknas ha allergi men det kan även skilja sig beroende på ras. Symtomen man ska vara uppmärksam på är om hunden får klåda i ansiktet, i armhålor, på tassar eller återkommande öroninflammationer. Vissa hundar kan även få rinnande eller kliande ögon.

– En allergisk hund får mer eller mindre klåda, vilket kan yttra sig i att djuret river sig med tassarna, slickar sig eller naggar sig. Allergi hos hundar debuterar vanligen från 1–2 års ålder men kan även börja tidigare. Har man en yngre hund med typiska symtom bör man söka råd hos en veterinär för vidare utredning, säger Bart Vissers, veterinär på AniCura Kalmarsund.

Ungefär en tredjedel av de hundar som har kvalsterallergi har även någon form av matallergi och då främst mot proteiner. Därför är det viktigt att ta reda på om hunden är överkänslig mot sitt foder eftersom det annars är väldigt svårt att få ordning på hundens klåda.

Det finns flera sätt att behandla allergi hos hundar, men precis som hos människor går det inte att bota utan är en livslång sjukdom hunden får leva med.

– Ju tidigare en veterinär kan ställa diagnosen desto bättre prognos för behandlingen. Hur behandlingen ser ut är individuellt men det finns exempelvis allergivaccinering som gör att immunförsvaret lättare tål olika ämnen. Hunden kan även få läkemedel som dämpar klådan och inflammationen, säger Bart Vissers.

Den som har en allergisk hund behöver ofta lägga lite extra tid på skötsel som regelbunden och mer noggrann rengöring av öron och tassar, för att ge hunden bra livskvalitet trots sin kroniska sjukdom.

Fakta

Hundar med allergi

Antal hundar med allergiskador per 10 000 hundar 2018. 2013 års siffra inom parentes.

Amerikansk staffordshireterrier: 632 (453)

Blandras: 181 (129)

Fransk bulldog: 530 (543)

Golden retriever: 293 (176)

Jack Russell terrier: 226 (142)

Labrador retriever: 347 (178)

Schäfer: 681 (458)

Springer spaniel: 319 (208)

Wachtelhund: 837 (166)

West Highland White Terrier: 668 (519)

Totalt: 4714 (2972)

Källa: Agria

Visa mer...