Varannan hund är överviktig

Kalmar län Artikeln publicerades
Det viktigaste, berättar kennelägaren Joy Åkesson, är att man lär känna sin hund. Lek i snö är bra för att hålla i gång hunden.
Foto:Erika Landt
Det viktigaste, berättar kennelägaren Joy Åkesson, är att man lär känna sin hund. Lek i snö är bra för att hålla i gång hunden.

Övervikt är ett vanligt problem bland hundar, något som Kalmarveterinären Sascha Enders själv har märkt under sina 13 år som veterinär. Därför är det viktigt att välja en hund som passar din livsstil.

Sascha Enders, veterinär i Kalmar, träffar ofta hundar som är överviktiga. Ny statistik visar att ungefär varannan hund är överviktig i Sverige. Sammanlagt svarade 2089 hundägare för sina hundar, där ungefär hälften visade sig vara överviktiga, i en undersökning gjord av Royal Canin.

Joy Åkesson, kennelägare i Kalmar, tycker däremot att övervikt bland hundar har blivit ett mindre problem i dag jämfört med några år sedan.

– Man pratar mer om det i media jämfört med några år tillbaka. Hundägare tar det inte som kritik längre, de tar till sig det, säger hon.

Anledningen till övervikt hos hundar, säger veterinären Sascha Enders, beror ofta på att hundrasen inte är anpassad för ägarens livsstil. Hundar som kräver mycket rörelse, behöver en ägare som har en livsstil anpassad för det. Dessutom att hundarna får fel foder, då hundar behöver foder som är anpassat efter dem. Dessutom ger många ägare sina hundar för mycket foder, vilket Enders säger också är en anledning till övervikt.

Joy Åkesson säger att det är viktigt att inte ta det som står på matsäckarna som exakt den mängd mat hunden ska få, då man måste titta på sin egen hund. Hon berättar att det som står på matsäckar enbart är en vägledning.

Veterinären erbjuder en allmän rådgivning och hjälp med fastning när hunden är överviktig berättar Enders. Dessutom tipsar de om speciella foder som är till för bantning. Bantningsfodret som rekommenderas har lägre energinivå och högre fiberhalt än vanligt foder.

Joy Åkesson förklarar att hundar fungerar som människor när det gäller bantning. De behöver mer motion och ska inte äta lika stor mängd mat. Hon tillägger att ägare inte ska ge så mycket mat från frukost- och middagsbordet.

– Hundmat och människomat är två olika saker, säger hon.

Det viktigaste, berättar hon, är att lära känna sin hund. Ibland beror inte övervikten på något annat än medicinska fel. Hon berättar att hundar är enskilda individer.

Åkesson säger att man kan se om hunden börjar bli överviktig om man inte längre känner revbenen utan att trycka in fingrarna på hundens sida. Hundens revben ska, enligt Åkesson, kännas när man trycker lätt på sidan av hunden.

Enders tipsar att framtida hundägare ska tänka på att köpa en hund som är anpassad till sin egen livsstil.

– Tänk noggrant igenom vilken hund du vill köpa.

Sascha Enders säger att man ska hämta så mycket information som möjligt, eller gå till veterinären för allmän rådgivning.

Konsekvenser för hundar som är överviktiga, förklarar Royal Canin, är att den drabbas av andra allvarliga sjukdomar som artrit, diabetes, urinstenar och kroniska inflammationer. Dessutom kan hunden bli nedstämd och blir därför inte lika lekfull och aktiv som innan.