Världens lataste katt får utställning i Kalmar: ”Finns inget annat museum i Europa”

Kalmar Artikeln publicerades
Adam Lindrooz har samlat på Gustafsaker i över 40 år. Nu ska han öppna ett museum på övervåningen i Kvasten huset.
Foto: Amelia Rydeberg
Adam Lindrooz har samlat på Gustafsaker i över 40 år. Nu ska han öppna ett museum på övervåningen i Kvasten huset.

Gosedjur, tidningar och flaggor. Det är bara några av de Gustafsaker Adam Lindrooz samlats på sig under 35 år. Nu ställer han ut sin samling på Europas enda Gustaf-museum på Kvasten.

– Gustaf fyller 40 år i år. Då tänkte jag att jag ville göra något. Jag jobbar med Martina Sunden och vi har jobbat tillsammans som skådespelare.Vi har jobbat mycket med barnteater tidigare, men den här sommaren har vi valt att satsa på det här istället, säger Adam Lindrooz.

Totalt handlar det sig om 18 flyttkartonger fyllda med diverse Gustafsaker från 1980- talet fram till nu som ska ställas ut.

– Det är helt galet och det tog sex timmar att plocka upp allt. Vissa lådor stod det 26 juni 1992. De har stått orörda sedan dess.

Östra Småland har tidigare rapporterat om att stjärnkrögaren Melker Andersson öppnar en ny restaurang i Kvasten nästa år. Nu är det klart att fler av de tomma lokalerna kommer fyllas. Utställningen om katten Gustaf öppnar den 28 juni och ska finnas på Kvastens övervåning i Bikbok och Monkis gamla lokaler.

– I Monkis gamla lokaler är planen att ha filmvisning med Gustaf-filmer och det ska vara ett aktivitetsrum. Vi ha en målarhörna där man får färglägga Gustafbilder och så ska vi ha Gustafs femkamp. Genomför man den femkampen får man ett diplom. Jag vill att det ska vara en familjehappening, säger Adam Lindrooz.

Sedan visste folk i min närhet att jag samlade så de bidrog med grejer.

Inför öppningen ska de måla om väggarna i lokalerna, rulla ut mattor i utställningshallen och sortera Gustafsakerna, berättar han. Tanken är att själva utställningen ska vara där Bikbok tidigare hade sin butik.

Konceptet med att ha en utställning med katten Gustaf är vanligt enligt Adam Lindrooz och det finns museum i flera andra länder i världen. Men i Europa är det unikt.

– Det finns inget annat museum i Europa, så det blir premiär för Kalmar.

Intresset för att samlandet på Gustafsaker började när Adam Lindrooz var elva år, berättar han. Under den perioden växte sig karaktären Garfields, eller Gustaf om han heter på svenska, popularitet allt större i Sverige.

– Hans kaxighet, lathet och glädje för lasagne tilltalade mig. Det blev det att jag fick några grejer som jag ställde på en hylla. Den samlingen växte mer och mer och det blev fler hyllor. Sedan visste folk i min närhet att jag samlade så de bidrog med grejer.

Flera av sakerna som finns på utställningen är köpa på utlandsresor, förklarar han.

– Jag har alltid gått in i leksaksbutiker och bokaffärer och letar efter saker. Men i takt med att hans popularitet har dalat har det blivit mer utmanande att hitta saker. Nu finns det ingenting till salu i Sverige. Det är tråkigt men rätt bra för ekonomin.

Hur kommer det att se ut med anställda på museet?

– Mina barn och Martinas barn kommer att jobba här i sommar också, så det är deras första sommarjobb. Men det här är inget man gör för att tjäna pengar utan det är bara roligt att få visa upp allt, säger Adam Lindrooz.