Varm sommar ger sen höst

Väder Artikeln publicerades

Årets rekordsommar gör att hösten kommer senare än vanligt. Vattnet är fortfarande varmt i sjöar och hav efter sommarens värme och naturen kyls därför inte av lika snabbt som vanligt.

Årets rekordsommar gör att hösten kommer senare än vanligt.
Foto: Vegard Grøtt/NTB/TT
Årets rekordsommar gör att hösten kommer senare än vanligt.

Gräsmattor som fått en rejäl kick av den senaste tidens skurar, nässelsnår som skjuter upp och blommor som fått en andra chans. Det märks att det inte är en helt vanligt september.

– Vi förskjuter hösten med kanske tre veckor jämfört med en normal situation för trettio år sedan, säger Martin Hedberg, meteorolog på Swedish Weather and Climate Centre.

Enligt Martin Hedberg kan vi också räkna med att hösten blir en till två grader varmare än normalt. Det beror dels på klimatförändringarna som gör att det är varmare generellt, dels på att det just nu finns varmluft som rör sig mot norra Europa.

– Klimatförändringarna gör att det är varmare. Det finns inte lika mycket kall luft kvar helt enkelt. Årstiderna skjuts upp, vintern kommer senare och våren tidigare, säger han.

För att det ska räknas som höst behöver dygnsmedeltemperaturen ligga under 10 plusgrader minst fem dagar i sträck. Sett till den definitionen är det redan höst i Lapplandsfjällen och delar av Jämtlandsfjällen.

Men i Kalmar län har till och med nätterna med en lägsta temperatur under 10 grader varit få. Och det ser ut att fortsätta vara relativt varmt under veckan som kommer.