Värmekameror ska skydda Kalmarskolan

Lindsdal Artikeln publicerades
Malin Öhlin, rektor på Lindsdalsskolorna, välkomnar de nya värmekamerorna.
Foto: Ulrika Bergström
Malin Öhlin, rektor på Lindsdalsskolorna, välkomnar de nya värmekamerorna.

Med hjälp av värmekameror ska Kalmar kommun skydda sina skolor. Kamerorna noterar människosamlingar och är direkt kopplade till larmcentralen.

Lindsdalsskolan kommer att vara pilotprojekt och verksamheten startar omgående och målsättningen är att den ska vara i drift innan jul.

Monteringen kan ske direkt. Det behövs inga tillstånd för värmekameror som det krävs för vanliga kameror. De senare sorterar under PUL (Personuppgiftslagen). Men det gör inte värmekamerorna eftersom det inte går att identifiera vilka personer som syns på skärmarna.

– Från skolans sida ser vi mycket positivt på värmekamerorna, säger Malin Öhlin, som är rektor på Lindsdalsskolorna. Periodvis har vi haft problem här, liksom på de flesta andra skolor.

– Framför allt vår och sommar är vi utsatta.

Fyra kameror kommer att monteras på strategiska platser till att börja med. Det kan bli fler om man bedömer att verksamheten fungerar så bra att den bör utökas.

Lindsdal är först i Kalmar kommun. Men tanken är att sprida säkerhetskamerorna till flera enheter om det visar sig att de fungerar som man hoppas.

Flera skolor i Kalmar kommun har varit utsatta för inbrott och skadegörelse den senaste tiden.

Vasaskolan i Kalmar utsattes förra veckan för inbrott på torsdagen, då skedde också en omfattande skadegörelse. Även på lördagen skedde inbrott på samma skola.

Polisen som åkte dit efter larmen kunde inte gripa några misstänkta.

– För vår del kommer kamerorna att vara kopplade till en bemannad larmcentral som direkt kan skicka personal. Kanske är det då bara några som spelar basket i ett hörn av skolan och då är det ju bara att åka hem igen.

– Men det kan ju också vara sådant som kräver andra åtgärder. Syftet med värmekameror är att tillsammans med kommun och räddningstjänsten arbeta proaktivt för att skydda skolfastigheten och skapa en tryggare skola för lärande.

Kalmar är inte först med värmekameror på skolor. De finns lite varstans i landet, närmast i Mönsterås.

Redan 2009 satte Stockholm upp 50 värmekameror på skolfastigheter, efter flera brandattentat. Liknande finns i Örebro och i flera kommuner i Skåne.

På någon ort har de också kompletterats med högtalare som informerar om att väktare är på väg.

Oskarshamn satte upp sina första värmekameror i somras.