40 nya jobb tack vare Linnéuniversitet

Norrgårdsgärdet Artikeln publicerades
Webhelp har i dag 250 anställda i Kalmar, varav cirka 130 som håller på med kundservice. Nu ska 40 nyanställas.
Foto:Eric Arenius
Webhelp har i dag 250 anställda i Kalmar, varav cirka 130 som håller på med kundservice. Nu ska 40 nyanställas.

Med Viasat-kontraktet växer verksamheten till 290 anställda. Webhelps vd Terje Andreassen ser gärna att lokalerna fylls än mer.

Där har Linnéuniversitetet en avgörande roll.

– Kalmar och Umeå är lika på det sättet. På en mindre ort med ett stort universitet är det lätt att rekrytera. Stockholm är stort och där är det svårare att synas. Här är det lättare att skapa kunskap om vilka vi är.

För några dagar sedan stod det klart att Webhelp ska växa med 40 nya medarbetare i Kalmar, från 250 till 290.

Kalmar är inte enda platsen som får en satsning. I Umeå startar man också upp ett nytt kontor och räknar med att anställa 200 personer.

Förra våren startade Webhelp kontor i Norrköping med cirka 50 anställda. I år räknar man med att nyanställa 300 i Norrköping.

Under tisdagen var vd Terje Andreassen på besök i Kalmar tillsammans med Viasats Frida Stendal, som är ansvarig för kundservice.

Kalmar är en av de orter Webhelp, det som tidigare hette GoExcellent, finns. Webhelp har även verksamhet i Östersund och i Aten.

I Kalmar finns framför allt kundservice för Viasat. Nu har ett nytt kontrakt landats, och därför växer verksamheten i Kalmar.

Frida Stendal, kundserviceansvarig på Viasat, är nöjd med satsningen i Kalmar. Bolaget är i ett teknikskifte, där parabolerna är en allt mindre del av verksamheten och där fiber och tevetjänster tar det mesta utrymmet.

– Det är spännande och utmanande. Vi tar även in nya parabolkunder, men tillväxten är i fiber.

Numera franskägda Webhelp är en jätte, som styrs av Terje Andreassen. Han räknar med att företaget växer till 2 000 anställda i Norden i år, och Webhelp Nordic omsätter omkring 800 miljoner kronor. I det är Kalmar en inte obetydlig del.

Och Andreassen ser gärna att Kalmarkontoret växer ur lokalerna, delar av den gamla chokladfabriken.

Han ser bara fördelar med orter av Kalmars storlek, med stora universitet.

Webhelp är en ung arbetsplats. Snittåldern på de anställda är inte mycket mer än 20 år.

– För många är det här första jobbet. Här lär man sig hur det är att arbeta, att passa tider, säger driftchefen Tommy Andersson.

Eftersom det här ofta är första jobbet för många, och ofta ett extrajobb, är omsättningen av anställda stor. I Kalmar bedöms det att ungefär en femtedel av personalen byts ut varje år.

Men många stannar kvar. I Kalmar finns flera exempel.

Till exempel Tommy Andersson, som startade med extrajobb 2001. Han skulle egentligen bli dataingenjör, och hade tänkt sig jobb på Ericsson.

Men Ericsson skar ner kraftigt, och extrajobbet blev framtiden.

Eller Dan Ericsson, som jobbat här i omkring tio år nu, och för tillfället är en av dem som utbildar nyanställda i hur man för sig i telefon.

Thérèse Mellin på Viasat, som under tisdagen var på besök från Stockholm, har gjort samma resa. Hon började som säljare men är nu projektledare.

– Jag kom in med bara viljan att sälja.

En bra säljare kan tjäna betydligt mer än sina chefer, men branschen är inte för alla. Många faller på vägen, och därmed den stora omsättningen av personal. Många slutar och går vidare till andra jobb.

– Om man är duktig får man bra betalt, konstaterar Tommy Andersson.

– Men de sliter för det. Å andra sidan har en duktig säljare jobb var som helst, säger Tineke Gramenius, projektledare på Webhelp.

Numera är säljarna och kundtjänstmedarbetarna organiserade. Det finns lokala fackklubbar, och det mullrar inte så mycket i leden.

– Vi vill ha lokala fackklubbar. Så mycket som vi investerar i att utbilda personal, vill vi ses som en bra arbetsgivare, säger Terje Andreassen.

För ett år sedan var det negativa skriverier om Webhelp, när de flyttade 90 anställda från Piteå. Nu finns 18 kvar.

Vad hände i Piteå?

– Personalomsättningen var stor. Och Piteå är en liten stad utan universitet. Vi tittar på var vi tror att det finns bra förutsättningar, menar Terje Andreassen.

Hur mycket kan ni växa i Kalmar?

– Jag tror att vi har en kapacitet på 330 här i lokalerna. Det hoppas vi fylla.