Vegetarisk skolmat sparar 450 000 kronor

Kalmar Artikeln publicerades
Vegetariskt i skolan lyfts ofta fram som miljövänligt, men det är också ett sätt för skolan att spara stora summor.
Foto: Bo Åkesson
Vegetariskt i skolan lyfts ofta fram som miljövänligt, men det är också ett sätt för skolan att spara stora summor.

Nu vänder kommunen på varje sten för att minska skolmatskostnaden. Vegetariska dagar sparar nästan en halv miljon. Även minskat matsvinn och färs i stället för kött ska hålla kostnaderna nere. Men det räcker ändå inte.

Om man minskar bemanningen mer riskerar skolmatspersonalen att bli sjukare. En av de åtgärder som görs är att öka andelen vegetariskt. Det sparar 25 000 kronor per dag.

Det visar den analys som kommunen själva gjort om skolmatssituationen.

Bakgrunden är att skolmatsverksamheten gick 800 000 kronor back förra året, mycket på grund av att skolmaten kostade en miljon kronor mer.

Skolan drabbades bland annat av ökade priser efter torkan under sommaren 2018.

Bedömningen är att det kommer att bli ett nytt förlustår 2019.

En bov i dramat är att skolmatsverksamheten inte får tillgodoräkna sig ökade matpriser eller ens ökade hyrespriser. Det enda man får en utökad pengapåse för är om man bygger ut, antal elever samt löneökningar.

I analysen påpekas att priserna ökar, och att det behövs en ökad pengapåse.

Det varnas för att det annars kommer att drabba personalens arbetsmiljö och även matens kvalitet.

Det är redan i dag svårt att få erbjuda en rimlig arbetsmiljö, och det är inte lätt att hitta kockar.

Samtidigt ska man ordna en näringsriktig skolmat som ger 30 procent av dagens energi och näring, med lika mycket pengar som för åtta år sedan. Kostnaden för maten per elev har nämligen stått still de senaste åren.

Men priserna har ökat. Till exempel är en portion pytt i panna 2,30 kronor dyrare nu än för ett år sedan. En karré är 1,40 dyrare och en torsk kostar 2,50 kronor mer per portion.

Några saker är faktiskt billigare än 2018, som en texmexsoppa med bröd som nu kostar 8,63 kronor mot 10,95 kronor 2018. Eller en fisk- och skaldjurssoppa som är kring 2,60 kronor billigare.

Men sett på totalen har varje portion ökat med 50 öre i pris, eller 3,84 procent om man så vill.

För att ändå försöka få ihop verksamheten har skolmatsverksamheten försökt trixa och fixa.

Till exempel har man använt billigare köttfärs i stället för helt kött några dagar per termin.

Under 2018 började man också jobba med att minska matsvinnet, för att spara pengar. Det handlar inte bara om hur mycket eleverna slänger, utan också hur mycket som blir kvar i köket.

Från och med i höst kommer man också att ha nio helvegetariska dagar per termin. Det ska spara omkring 450 000 kronor per år, eftersom varje rätt som är vegetarisk är 2,50 kronor billigare än en kötträtt.

Slutsatser i analysen är att kostpengen behöver ökas med en miljon per år för att hänga med prisutvecklingen.

Ytterligare två miljoner kronor måste satsas för att få en acceptabel nivå som ger näringsriktig mat till barnen.

Ska man sedan klara av målet på ekologiska och svenska livsmedel krävs ytterligare en miljon.

Och även om man satsar detta, så kommer inte skolmaten att vara speciellt dyr jämfört med andra kommuner. Med den uppräkningen landar man på 5 072 kronor per elev och år.

Kalmar skulle då ligga lägst bland våra fyra jämförelsekommuner och omkring en fjärdedel lägre än rikssnittet på 6 649 kronor per elev.