”Vem vill ha våra rullstolar?”

Kalmar Artikeln publicerades
Michael Ländin (S), ordförande i länets hjälpmedelsorganisation vill hitta en lösning som gör att användbara rullstolar inte behöver skrotas.
Foto: Eric Arenius
Michael Ländin (S), ordförande i länets hjälpmedelsorganisation vill hitta en lösning som gör att användbara rullstolar inte behöver skrotas.

Att skrota fullt användbara rullstolar är ingen bra idé. Nu ska arbetet med att hitta någon som kan ta hand om dem intensifieras.

– Vi vill inte kasta hjälpmedel som är fullt användbara, säger Michael Ländin (S), ordförande i länets kommunala hjälpmedelssamverkan där samtliga 12 kommuner ingår.

– Vi kommer nu att öka ansträngningarna att hitta någon organisation som kan ta hand om det material som inte längre används av oss.

På fredagen kunde Östra Småland avslöja att en stor mängd, fullt användbara, rullstolar körs till soptippen.

Mats Strömberg i Lions har skrivit ett medborgarförslag om att kommunerna måste hitta en annan användning för det utrangerade materialet.

Lions har tidigare tagit om hand hundratals rullstolar och sett till att de kommit till nytta i såväl Baltikum som Afrika. Men hanteringen med såväl lagring som transporter är mycket dyr och Mats Strömberg menar att kommunen måste göra insatser.

– Det är mycket bra att frågan uppmärksammas, säger Michael Ländin. Det här är något som vi måste lösa på något sätt. Vi hoppas fortfarande att någon organisation kan ta hand om det här materialet.

Kan inte kommunerna hjälp till ekonomiskt för att rullstolarna kommer dit där de kan göra nytta?

– Jag är tveksam till om vi kan dra på oss de kostnaderna. I vår organisation finns 12 kommuner och vissa är mycket pressade ekonomiskt. Jag tror inte att ett förslag om ytterligare kostnader skulle tas emot positivt.

– Arbetet med hjälporganisationer är bättre. Det är också de som har kontakterna i de länder dit dessa hjälpmedel kan skickas.