”Vi gör livsbejakande konst allihop”

Himmelsberga Artikeln publicerades
Kristina Assarsson kallar sig själv för en tavelskulptör, eftersom hon gör tredimensionella tavlor.
Foto: Cecilia Oscarsson
Kristina Assarsson kallar sig själv för en tavelskulptör, eftersom hon gör tredimensionella tavlor.

På lördagen var det premiär för två nya utställningar på Ölands Museum Himmelsberga. De präglas av glädje, färger och en hel del blommor.

De är fem fristående konstnärer, alla med olika uttrycksformer och stilar. Men det finns en gemensam nämnare: nämligen en önskan om att sprida glädje.

– Jag målar alltid från hjärtat, utan att skissa upp något i förväg. Och mitt mål är alltid att förmedla glädje med min konst, säger Lena Kamras.

Tillsammans med tre andra fristående konstnärer, Anita E-M Andersson, Eija Vartiainen och Paula Anneli Strömberg, ställer hon ut sina verk i Konsthallen på Ölands museum.

Utställningen kommer att pågå fram till den 2 augusti.

Under samma period kommer Kristina Assarsson att ställa ut vad hon kallar för en kombination mellan tavlor och skulpturer i huset intill, Hedvigs galleri.

Även för henne handlar konsten om glädje, solsken och kärlek. Ur hennes tavlor växer blommorna ut och blir tredimensionella, och havet är ett återkommande motiv.

– Jag målar aldrig människor, men jag föreställer mig dem. Det är det jag vill att folk också ska göra när de tittar på mina tavlor. De ska tänka att någon väntar på dem på andra sidan dörren som jag har målat. Människorna finns där, bara man använder sin fantasi, säger Kristina Assarsson.

Hon älskar blommor och trädgårdar, vilket lyser igenom i hennes verk.

– För mig är naturen som en medicin. Och min önskan är att mina tavlor ska ha samma effekt på den som tittar på dem, säger hon.

– Rosor betyder ju kärlek. Så när jag målar rosor, då målar jag kärlek, och jag vill ge kärlek till den personen som tittar på tavlan sedan.

Lena Hamras, som ställer ut inne i Konsthallen, målar precis som Kristina Assarsson gärna med mycket färger.

– Jag är ingen person som går klädd i grått och svart på vintern. Färger gör människor glada! Och vad vore livet utan glädje? säger hon.

Hennes kollega, Anita E-M Andersson, fokuserar sin konst kring temat grundvattenkällor och skapar gärna med textil. Hon påpekar ett mönster hos den lilla gruppen av konstnärer:

– Ja, vi kanske är olika som personer och uttrycker oss på olika sätt, men vi fungerar väldigt bra tillsammans. Och så är det nog så att vi gör livsbejakande konst allihop, säger hon.