”Viktigast är att isolera nya hästar i tre veckor”

Kalmar Artikeln publicerades
Pia Funkquist är veterinär på Evidensia hästklinik på Kalmartravet.
Foto: Karolina Sörman
Pia Funkquist är veterinär på Evidensia hästklinik på Kalmartravet.

Med tanke på den senaste tidens dödsfall har Evidensia hästklinik vid Kalmartravet tagit prover på flera hästar med symptom. Men inga fall av herpesviruset EHV-1 har hittats.

Evidensia hästklinik har hand om en del av Kalmartravets hästar, men mest är den privatpersoners hästar som kommer till kliniken. Veterinären Pia Funkquist har provtagit flera hästar den senaste tiden.

– Vi har tagit prover på flera hästar med symptom, men har inte haft några fall av herpesvirus som vi känner till. Vi har även provtagit hästar med neurologiska symptom, men inget där heller, säger Funkquist.

Pia Funkquist menar att den är svårt att tyda symptomen ibland.

– Ibland brukar vi testa för säkerhets skull. Om en häst har luftvägssymptom testar vi för olika sjukdomar som hästinfluensa och kvarka.

– Det var ett utbrott av EHV-1 förra vintern i Helsingborg. De trodde att hästen hade ramlat och slagit sig för den var vinglig. Men det visade sig att de hade neurologisk herpes. Så det är lurigt, det gäller att försöka tänka på allt.

Funkquist menar att det enskilt viktigaste för hästägare är att isolera nykomna hästar i tre veckor om det är möjligt.

– Det är också viktigt att inte komma hit om de har sjuka hästar hemma utan att isolera de sjuka djuren. Sen finns det många saker att tänka på, som att inte låta hästar nosa på varandra när man är ute på tävling, att inte ta på varandras hästar och att inte lägga hästtäcket på andra hästars täcke.