Vildsvin hotar att stänga motionsspåret

Lindsdal Artikeln publicerades
Motionsspåret i Lindsdal är hotat av nedläggning sedan markägaren sagt upp arrendeavtalet.
Foto: Karin Asmundsson
Motionsspåret i Lindsdal är hotat av nedläggning sedan markägaren sagt upp arrendeavtalet.

Vildsvinen ställer till skada för markägaren som sagt upp arrendeavtalet med Kalmar kommun. Därför kan motionsspåret i Lindsdal försvinna vid årsskiftet. – Det känns oerhört viktigt att en så stor stadsdel har ett motionsspår, säger Gustav Lundborg som är ordförande i samhällsföreningen.

– Vi jobbar på att hitta en lösning säger Eva-Lena Larsdotter, som är fritidsutvecklare i Kalmar kommun.

Gustav Lundborg som är ordförande för Lindsdals samhällsförening menar att Lindsdal hamnat i skugga av nya satsningar.
Gustav Lundborg som är ordförande för Lindsdals samhällsförening menar att Lindsdal hamnat i skugga av nya satsningar.

Hon hoppas på att förhandlingar med markägaren kan göra att avtalet förlängs. Om det blir beslut om ett nytt motionsspår i Lindsdal kan det anläggas tidigast 2021. Om det ska bli ett nytt spår blir en fråga för politiken. Ett nytt belyst motionsspår kräver investeringar på mellan fyra och fem miljoner, och om det ska bli ett nytt måste projektet komma med i kommunens investeringsbudget för att utredas innan det kan fattas beslut om lämplig plats och sträckning.

I det svar kommunen lämnat till samhällsföreningen framgår att det finns mycket vildsvin i området, och möjligheten att bedriva jakt är det främsta motivet för markägaren att inte ha kvar motionsspåret. Ett alternativ kan vara att ha ett nytt motionsspår närmare bebyggelsen.

Gustav Lundborg framhåller att tillgång till motionsspår är en viktig fråga som inte bara handlar om folkhälsa utan också om hur samhällsbygget ska se ut

– Jag upplever att Lindsdal hamnar i skuggan av satsningar på nya områden i Kalmar. Det finns stora behov, inte minst av platser för spontanidrott där unga och vuxna kan motionera oavsett ekonomiska förutsättningar

Han hade hört rykten om att motionsspåret skulle läggas ner, och fick det bekräftat. Om spåret läggs ner innebär det att belysningen och skyltningen tas bort.

– Men allemansrätten gäller fortfarande, påpekar Eva-Lena Larsdotter.

På tisdag har Lindsdals samhällsförening årsmöte, och då ska frågan om motionsspåret diskuteras.