Vilka tassar platsar i laget?

Rockneby Artikeln publicerades
Niina Svartbergs nova scotia duck tolling retriever, eller tollare, har bara ögon för sin matte.
Foto:Mats Holmertz
Niina Svartbergs nova scotia duck tolling retriever, eller tollare, har bara ögon för sin matte.

Den här helgen finns Sveriges lydigaste hundekipage på plats i Rockneby. Det är landslaget som tävlar och tränar sina hundar och efter helgen är det klart vilka som får åka till VM i Belgien.

När hundarna och deras ägare anlände på fredagen till Ryssbylunds gård och Guldhunden arena så fick de direkt visa vad de kunde.

– Vi har haft rankningstävlingar tidigare och det här är sista chansen, säger landslagsledaren Heidi Billkvam som själv bland många andra medaljer har ett VM-silver från 1996 i bagaget.

– Jag kollar av formen och ser hur de hanterar saker.

Vad tycker du om hundarna?

– Jag tycker att de är i jättebra form. Vid förra VM gick tre av sex hundar till final och målet i år är att ännu fler ska göra det.

I finalen på ett VM deltar 20 av 100 tävlande hundar. På träningslägret i Rockneby är tio ekipage med och sex av dessa ska tas ut för att representera Sverige.

Emelie Wickström är ganska säker på att hon kommer att vara bland dessa. Hon var med vid VM i Moskva i somras.

– Det var mitt första VM och vi kom tolva så det gick jättebra. I finalen blev det åska och jag har en skottberörd hund. Vi förlorade på det men jag är glad att hon valde att jobba för mig i stället för att klappa ihop.

Efter VM blev Emelies hund ormbiten och i år är hon vaksam på alla faror.

– Jag är ganska nojig för att hon ska skada sig eller bli sjuk och delar inte träningsmaterial med andra eftersom det kan smitta via saliven.

Niina Svartberg har varit med på flera VM. 2011 tog hon silver i Paris.

– Det var med en äldre tollare som är pensionerad nu.

Innan Niina ska ut på planen och visa landslagsledaren vad de kan så är hon noga med att värma upp sin hund.

Efteråt får hunden beröm och godis, men det de vill allra mest är att komma ut och leka. En del har tygleksaker med sig som hundarna sliter och drar med i en glad dragkamp. Det går inte att prata med någon som tävlat innan hunden har fått sin belöning.

Förutom Niinas tollare är det border collie som gäller i lydnadslandslaget.

– De har den energi och träningslust som behövs, säger Maria Brandel. Andra raser kanske inte orkar träna så mycket som behövs för den här nivån.

Själv har hon vunnit SM tre gånger, bland annat med en kelpie. Men på det här träningslägret har hon sin systers border collie.