Vill öka livslängden med robotar och digitalisering

Kalmar/Stockholm Artikeln publicerades
Michael Ländin, IT-företagare och ordförande i omsorgsnämnden, vill att fler ska bli äldre och vilja jobba längre.
Foto:Karin Asmundsson
Michael Ländin, IT-företagare och ordförande i omsorgsnämnden, vill att fler ska bli äldre och vilja jobba längre.

Fler ska få fira sin hundraårsdag, och fler ska kunna jobba så länge de vill. Det är Michael Ländins vision, och i en debattartikel i Aftonbladet utvecklar han sina idéer.

Med hjälp av artificiell intelligens, odlade organ, fler robotkirurger, medicinteknik, forskning, digitalisering och ett nytt sätt att arbeta med folkhälsa borde det vara ett rimligt mål att fler fyller hundra år, skriver han.

Michael Ländin är ordförande i omsorgsnämnden och IT-entreprenör.

1970 fanns det 127 hundraåringar i Sverige, i dag finns det omkring 2000 personer som fyllt 100. Medellivslängden är 84 år för kvinnor och 81 för män.

– Vårby och Danderyd är i var sin ända av tunnelbanan. Det skiljer 18 år i medellivslängd. Är man lågutbildad och lågavlönad lever man kortare än den som är högutbildad och högavlönad, säger han.

Han vill förändra arbetslivet.

”Där man orkar och framför allt vill arbeta betydligt längre än idag. Här kan robotisering, artificiell intelligens och digitalisering ersätta alla farliga, monotona och slitsamma arbeten.”

– Många jobb klarar man inte ens av ett helt arbetsliv.

Hans vision är att tekniken inte bara ska användas för att bota sjukdomar, utan också styra samhället vad gäller folkhälsa:

”Redan som barn behöver vi lära oss om vår kropp och hur den fungerar. Vi ska inte bara leva längre utan vi ska vara friskare än någonsin i mänsklighetens historia. Målet skulle genomsyra hela samhället. Vi måste satsa på forskning, högteknologi och vetenskap samtidigt som vi arbetar med folkhälsa, rehabilitering och livskvalité.

Debattartikeln finns på Aftonbladet debatts Facebooksida, där debatten var i gång på onsdagen:

”Det här var en utopist som hette duga. Men siktar man mot stjärnorna, så kan man kanske nå ett eller annat cumulusmoln”, skriver en läsare.

En annan är inte lika imponerad: ”Den siste idioten är inte född än”, och en tredje menar att ”Jepp, jobba livet ut. Vi är arbetsåsnor som jobbar tills vi stupar, det verkar vara nya moralen”.

Michael Ländin är övertygad om att de flesta vill leva länge:

”Vem skulle inte vilja åka ut och resa med sina barnbarnsbarn? Vem skulle inte vilja se sina barnbarnsbarnbarn födas?

Han är lika säker på att det kommer att finnas jobb och pengar åt alla.

”Det fungerade när vi gick från jordbrukssamhälle till industrialisering och från industrialisering till tjänstesamhälle. Det kommer även att fungera denna gång med yrken vi inte ens kan namnet på idag.”