Vill se EU-migranterna som en resurs

Kalmar Artikeln publicerades
Christian Tigerblad är projektledare för ”EU-migranter som resurs” och visar upp hemsidan <a href="jobbistallet.se">jobbistallet.se</a> som berättar om projektet.
Foto:Andreas Bendroth
Christian Tigerblad är projektledare för ”EU-migranter som resurs” och visar upp hemsidan <a href="jobbistallet.se">jobbistallet.se</a> som berättar om projektet.

Projektet ”EU-migranter som resurs” har under mer än ett år testat olika metoder för att skapa jobb till EU-medborgare med tiggeri som enda försörjning. På måndagen föreläste man för Kalmar Stadsmission i Lorensbergskyrkan.

Bakom projektet står Sveriges Stadsmissioner med lokala verksamheter i Uppsala, Stockholm, Linköping och Skåne.

I projektet som har pågått under två år uppsöker och inleder man samarbeten med arbetsgivare som vill utveckla konkreta alternativ till tiggeri och visa goda exempel på hur man kan lyckas med arbetsintegrering.

– Alla EU-migranter har rätt att skriva in sig på arbetsförmedlingen, men en stor grupp av dessa stöter på problem och fördomar i kontakten med allmänheten och det är där vi kommer in. Vi hjälper arbetsgivare med tips och råd om hur man ska gå tillväga när man anställer samtidigt som vi hjälper till att lyfta EU-migranternas kompetens och ge dem kunskap om hur den svenska arbetsmarknaden fungerar, berättar projektledare Christian Tigerblad.

  Tigerblad tog under föreläsningen upp lyckade exempel. Bland annat ett nystartat familjeföretag nere i Malmö där en romsk familj tillverkar cykelhyllor. Där har man lyckats knyta sig upp hos en första återförsäljare och tanken är att man från och med i december ska kunna bära sina egna kostnader.

  – Förhoppningen ju att den här familjen ska gå från att behöva tigga och samla burkar till att kunna livnära på sitt företag.

  På Kalmar Stadsmission var man inspirerad efter föreläsningen, men samtidigt högst medveten om de resurser och den tid som krävs.

  – Vi har ju ett gott exempel här där ett romskt par har fått jobb på en gård på Öland och kunnat ta med sina fyra barn till Sverige. Men bara där känner vi att vi borde ge mycket mer stöd än vad vi kan i dag. Jag vet ju hur till exempel mannen i familjen har haft svårt att anpassa sig till en fast arbetsplats och heltidsjobb fem dagar i veckan, säger Katarina Borgemo, diakon i Kalmar Stadsmission och får medhåll av Tigerblad.

  – Många EU-migranter är inte vana med att ha en anställning på det sätt som vi har i Sverige. Bara en sådan sak som att få månadslön eller passa tider är många ovana vid.

  – Många lever ju i ett slags parallellt samhällsystem. Bara en sådan sak som att sitta på arbetsförmedlingen och höra en person fråga om ens drömmar och mål kan ju upplevas som något helt ofattbart. De är ju vana att bara leva för dagen i princip, tillägger Borgemo.

  Projektet ”EU-migranter som resurs” går nu mot sitt slut och alla erfarenheter kommer att sammanställas i en metodhandbok som kommer vända sig i första hand till organisationer och nätverk, men även företag och politiker som är intresserad av att skapa jobb som alternativ till tiggeri.

  – Metodhandboken kommer komma oss till väldigt bra nytta, kommenterar Borgemo.