Vill tvätta rent utan tvättmedel

Kalmar Artikeln publicerades
I framtiden kan kanske Kalmarhems hyresgäster tvätta utan tvättmedel, och i kallt vatten.
Foto:Bertil Ericson / TT
I framtiden kan kanske Kalmarhems hyresgäster tvätta utan tvättmedel, och i kallt vatten.

Att tvätta i kallt vatten och utan tvättmedel är bra för miljön. Men det dröjer innan Kalmarborna får testa den nya metoden.

Liberalernas Björn Brändewall har skrivit en motion om att tvätta rent utan tvättmedel där han vill att Kalmar kommun ska verka för att tvätt av textilier i den egna verksamheten sker med avjoniserat vatten, och att kommunen uppdrar åt Kalmarhem att införa tekniken med avjoniserat vatten i sina tvättstugor.

Enligt kommunens ekologiska strateg planerar Kalmarhem att testa metoden i två tvättstugor, men att införa den i samtliga tvättstugor innan tekniken är ordentligt prövad är inte aktuellt.

Det är ett svenskt företag som utvecklat en teknik där vattnet renas och blir helt fritt från salt, mineraler, metaller och gaser och därmed får det rengörande egenskaper och kan lösa upp fett och smuts. När vattnet kommer i kontakt med textilierna bryts jonbindningen mellan fibrerna och smutsen och smutspartiklarna sköljs ut med vattnet. Vattnet behöver inte heller värmas upp. Det kommunala bostadsbolaget MKB i Malmö har testat systemet under 12 månader, och testar nu i ytterligare en tvättstuga. Energianvändningen har minskat. Kundreaktionerna har varit blandade, det handlar om hur rena textilierna upplevs bli avseende och att de inte har doft av tvättmedel och sköljmedel. MKB:s slutsater är att det är en stor miljövinst att undvika kemikalier, men att tekniken är dyr. Man måste också arbeta mer med att informera kunderna.

    Avjoniserat vatten kan användas även i annan typ av rengöring. Under 2017 testade serviceförvaltningen avjoniserat vatten vid städning av Rinkabyholmsskolan med gott resultat. Tekniken anses dock vara för dyr för fortsatt användning.

    Motionen tas upp i kommunstyrelsen på tisdag och ska vidare till kommunfullmäktige.