Vinterkräksjukan är här

Kalmar län Artikeln publicerades
Vinterkräksjuka har kommit till landet.
Foto: JONAS EKSTR÷MER / TT
Vinterkräksjuka har kommit till landet.

Nu är det dags att tvätta händerna extra noga. Årets säsong av vinterkräksjuka är här.

Antalet sökningar på vinterkräksjukan på 1177 Vårdguiden har skjutit i höjden, vilket tyder på att årets säsong av viruset är här.

– Vi har satt ett tröskelvärde och förra veckan var det så pass många som sökte på ordet att vi nu kan anta att säsongen är i gång, säger Elsie Ydring, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Utöver sökningarna på 1177 tittar man på frivilligrapportering från landets mikrobiologiska laboratorier.

– Där ser vi också att det här ökar och följer samma mönster som sökningarna, säger Elsie Ydring.

De närmaste veckorna kan man därför förvänta sig en ökning av antalet smittade, både ute i samhället och i vården. Däremot kan man inte se exakt hur många som drabbas av vinterkräksjuka eftersom sjukdomen inte är anmälningspliktig, säger Elsie Ydring.

– De flesta går inte till läkaren, utan stannar hemma tills man blir frisk. Det vi ser är toppen av ett isberg, säger hon.

När du väl har smittats kommer symptomen ofta snabbt: Illamående, diarréer, kräkningar och feber är några av symptomen som drabbar den sjuke.

Det bästa skyddet är god handhygien, men det hjälper inte att använda vanlig handsprit.

– Vi vet att de flesta typer av handsprit inte är tillräckligt effektiva, säger Elsie Ydring och fortsätter:

– Det vi rekommenderar är handtvätt med tvål och vatten så att man får bort viruset. Handsprit kan man använda som komplement, säger hon.

Säsongen för vinterkräksjuka brukar sträcka sig mellan november och april och nå sin toppnotering i februari. När säsongen nu är igång kommer Folkhälsomyndigheten att avlägga rapporter veckovis om virusets spridning i samhället.