Wieståls sista Victoriadag - men ännu inte dags för pension för 78-åringen

Kalmar/Borgholm Artikeln publicerades
Profilen och grundaren Kay Wiestål styr i år över Victoriadagen för 40:e året i rad. Men sedan är det dags för nya krafter att ta vid.
Foto: Henrik Hallberg
Profilen och grundaren Kay Wiestål styr i år över Victoriadagen för 40:e året i rad. Men sedan är det dags för nya krafter att ta vid.

I 40 år har entreprenören och profilen Kay Wiestål styrt den skuta som i folkmun går under namnet Victoriadagen. Nu är det emellertid dags för nya krafter att ta över.

Victoriadagen är bara dagar bort när vi får tag i Kay Wiestål, som är avslappnad inför avslutningen.

– Det är ganska häftigt att få vara med på en sådan resa, 40 år är lång tid, säger Kay Wiestål.

Har det varit svårt att hålla engagemanget vid liv under de 40 åren?

– Nejdå, det har utvecklats enormt under den här tiden. Från att vi började 1979 då Ingemar Stenmark fick Victoriastipendiet och tills där vi är i dag. Det har stegrat både nationellt och internationellt, vilket är häftigt.

– Men 40 år räcker. Det är trevligt om andra nu tar vid och driver det vidare. Fast jag kommer vara kvar som rådgivare ett tag till.

Är det klart vem som tar över ansvaret?

– Vi har inte gjort klart några avtal eller liknande ännu. Men vi håller på och försöker tillsammans med IFK Borgholm få även deras deltagande säkerställt.

– Så vill jag att det ska vara, för deras skull och för det de ställer upp med vad gäller idrottsanläggning, volontärer och så vidare.

Vilka är det ni förhandlar med?

– Det vill jag inte lämna ut förrän vi vet ungefär hur vi vill göra och det finns påskrivna papper. Men det är två Stockholmsföretag som vi drivit Victoriadagen tillsammans med i två år där de fått vara med och titta på hur vi lagt upp det och att det följer den intentionen som även kungafamiljen trivs med.

– I år är den stora nyheten att vi har med oss Generation pep, som prins Daniel och kronprinsessan startade. Vi kommer ha Riksidrottsförbundets ordförande och sekreterare, Smålandsidrotten med flera här i år. Så vi stärker banden mer och mer och hoppas att det vi lämna efter oss blir en kvarstad att utveckla vidare.

Hur ska du fylla dagarna efter Victoriadagen?

– Haha, ja, jag är ju 78 år gammal men har aldrig begripit att jag är det. Jag får väl sätta mig på någon soffa någonstans och njuta.

– Fast jag har en del kvar i USA och kommer nog åka dit en del och driva vidare vissa saker. Jag har alltid varit mycket där och utvecklat och utbildat tillsammans med bolag, och jag har andra saker på gång också. Sedan har jag fortfarande kvar lite vänner sedan min fotbollstid.

– Så jag har att göra, men mitt engagemang i Victoriadagen kommer jag dra ner ganska kraftigt.

Är det några särskilda minnen du tar med dig från Victoriadagen?

– Naturligtvis finns det mycket minnen, och mycket med min gode vän Peo Almén som gick bort. Jag hade hoppats att vi skulle kunna stå hand i hand den 14 juli och genomföra det här tillsammans på vårt sätt. Men så blev det inte.

– Hans bortgång var tung, och är tung.

Tror du Peo hade varit stolt över Victoriadagens 40-årsjubileum?

– Det tror jag verkligen att han hade varit. Han har lagt ner mycket energi i IFK Borgholm och har i samarbete med mig varit med hela vägen. Jag tror att han är väldigt stolt där han är nu.