X-team infiltrerade hvb-hem för ensamkommande

Kalmar Artikeln publicerades
På en nyckelknippa med Bandidos nyckelband hittade polisen nycklar in till ett hvb-hem för ensamkommande i Kalmar. Nycklarna tillhörde en av de unga män som dömts för gruppvåldtäkten på Trollbackevägen.
Foto: Polisen
På en nyckelknippa med Bandidos nyckelband hittade polisen nycklar in till ett hvb-hem för ensamkommande i Kalmar. Nycklarna tillhörde en av de unga män som dömts för gruppvåldtäkten på Trollbackevägen.

Kriminella gänget X-teams Kalmaravdelning hade tillgång till nycklarna till det hvb-hem för ensamkommande, där en av de dömda i den brutala gruppvåldtäkten på Trollbackevägen bodde.

Gängmedlemmarna dömdes till långa fängelsestraff av Linköpings tingsrätt. De står nu åtalade för ytterligare narkotikabrott och en ny rättegång startar på fredagen i Kalmar.

Vid en av många husrannsakningar under utredningens gång genomsökte polisen den lägenhet i Norrliden som fungerade som högkvarter för X-team. Förutom narkotika och pengar hittade man en nyckelknippa, som satt fast i ett nyckelband med Bandidos färger och kännetecken.

På nyckelknippan fanns ett Bandidosband.
Foto: Polisen
På nyckelknippan fanns ett Bandidosband.

En av nycklarna på knippan visade sig gå till ett av Kalmars hvb-hem för ensamkommande flyktingar. Hemmet drivs av Kalmar kommun.

Vid närmare undersökning fastställdes att nyckeln tillhörde en ung afghansk man, som kommit till Sverige 2015 och av Migrationsverket fått ett beslut om utvisning.

Den 14 februari hördes han som vittne i X-teamutredningen. Fem dagar senare greps han, misstänkt för den brutala gruppvåldtäkten på en 40-årig kvinna på Trollbackevägen. Han och en annan ensamkommande dömdes för våldtäkten av tingsrätten. Domen är överklagad till Göta hovrätt.

Det finns i polisens utredningsmaterial ingen koppling mellan undersökningen av X-team och våldtäktsutredningen, mer än den unge mannen.

Polisen var mycket intresserad av hur det kriminella gänget kunde ha tillgång till nycklarna in på hvb-hemmet. I polisförhör förnekar mannen all kännedom om X-team och dess medlemmar.

Han berättar emellertid att han under två år i Sverige tappat bort nycklarna till sitt boende, inte mindre än tre gånger. En gång tror han att förlusten skedde i Norrliden.

Polisen hörde honom som vittne och det finns ingen misstanke om brott i detta sammanhang. Men utredningen var ändå så intresserad av den unge mannen att det beslutades om en husrannsakan på hans boende. Polisen möttes av ett välstädat rum och hittade absolut inget alls. Inget beslag finns antecknat.

Den unge mannens rum var mycket välstädat när polisen kom dit för husrannsakan.
Foto: Polisen
Den unge mannens rum var mycket välstädat när polisen kom dit för husrannsakan.

X-teamgängets intresse för att värva unga ensamkommande som så kallade Prospects finns väl dokumenterat. De skulle fungera som ett slags hjälpredor till gängmedlemmarna. Gruppen i Kalmar hade redan två sådana unga män värvade.

I förundersökningsmaterialet finns ett telefonsamtal som avlyssnats av polisen. Där ringer den lokale X-teamledaren upp en ledare för Bandidos, som han har mycket kontakt med. Kalmarbon berättar om de två unga flyktingarna som är kusiner.

Gänget har speciella medlemskort  för så kallade ”Prospects”.
Foto: Polisen
Gänget har speciella medlemskort för så kallade ”Prospects”.

Bandidosledaren säger att det är möjligt att ”forma snubbarna och att dem blir så där överlojala”.

Under rättegången i Linköping mot Kalmars X-teamgrupp togs också strategin att värva unga hjälpredor bland ensamkommande flyktingar upp under förhandlingarna.

Läs mer:

Fängelse för X-teammedlemmar

Nej till ny häktning

Män med koppling till X-team åtalas för attack i Linköping