Män med koppling till X-Team åtalas för attack i Linköping

Kalmar/Linköping Artikeln publicerades
På facebook poserar en av männen från Kalmar i en X-teamtröja då han verkar befinna sig i en klubblokal tillhörande X-team eller Bandidos.
På facebook poserar en av männen från Kalmar i en X-teamtröja då han verkar befinna sig i en klubblokal tillhörande X-team eller Bandidos.

Efter en attack mot en 24-åring i Linköping greps sex personer i Nybro, med misstänkt koppling till Bandidos supportklubb X-Team. Nu åtalas fem av männen för grov misshandel. En sjätte åtalas för medhjälp.

Det var den 14 januari i år som männen enligt åtalet ska ha åkt i två bilar från Nybro till Linköping för att misshandla 24-åringen.

Så här gick det enligt åklagaren till:

Väl framme i Linköping har de krossat rutorna på två fönster och en dörr, tagit sig in i lägenheten, släpat ut 24-åringen och misshandlat honom utomhus.

De ska ha sparkat honom på huvudet och kroppen, bland annat har de slagit med en batong mot huvudet, stampat honom i ansiktet, huggit honom i foten och buken med en kniv. Det finns också uppgifter om att de utövat våld med vasst föremål mot huvudet och en hand.

Den enligt åklagaren hänsynslösa, råa och livsfarliga misshandeln var planerad som en bestraffning, menar åklagaren.

Mannen blev illa däran och fick opereras akut.

På måndagseftermiddagen efter dådet grep polisen sex misstänkta gärningsmän i Nybro och under torsdagen häktades de på polishuset i Kalmar. Fyra av dem kommer från Kalmartrakten.

I första läget misstänktes de sex för mordförsök, men det ändrades sedan till grov misshandel.

Vad gäller en av de två chaufförerna har åklagaren valt att åtala för medhjälp till grov misshandel. Brottet består i att skjutsa dem från Nybro till Linköping och tillbaka.

Polisen hittade bräckjärn, batong och ansiktsmasker hos de åtalade.

Alla sex nekar till brott, men det finns fyra vittnen till händelsen.

Åtalet bygger mycket på teknisk bevisning, som blodet på de misstänktas kläder och bilen, som man fotograferat på väg, samt övervakningsfilmer i Linköping och Oskarshamn. Det fanns också glasfragment på batongen som hittades.

Det finns även vittnesuppgifter om hur maskerna såg ut.

Av de sex åtalade är två av dem i dryga 30-årsåldern, fyra är mellan 21 och 28 år.

Flera av de sex har kopplingar till Bandidos MC:s supportklubb X-Team.

Precis som Hells Angels har Red & White Crew, vars medlemmar deltog i HA-attacken mot Svineri MC i Smedby 2012, så har även Bandidos MC en supporterklubb i form av X-team.

I alla fall tre av de sex män som nu åtalas poserar på sociala medier i attribut som signalerar deras medlemskap i X-team.

Alla tre är hemmahörande i Kalmar och polisområdeschef Patrik Oldin kunde i januari bekräfta det kriminella nätverkets närvaro för P4 Kalmar.

Ofta låter mc-klubbar supporterklubben utföra det kriminella grovjobbet. Det kan sedan leda till att medlemmar i supporterklubben befordras till fullvärdiga medlemmar.

Läs mer:

Bandidos-supportrar häktades i Kalmar

X-teammålet flyttas över till Linköping

Fängelse för flera medlemmar i mc-gäng