Kultur & Nöje

Jan Nordströms allkonst bildar en helhet

Kultur & Nöje Artikeln publicerades

Jan Nordström är allkonstnär. Han har den drivkraft som består i att han skriver till sig själv och för sig själv men detta personliga blir allmänmänskligt.

För det finns så mycket vackert, som alla dessa människor som var här

Författare:

Jan Nordström

Förlag:

Votum

Någonstans måste han börja sin framställning och det känns alldeles rätt att han börjar hos sig själv, för han är upptagen av kommunikationen med andra. Inte självupptagen, alltså.

Ändå grubblar han. Eller just därför. Det kan han inte göra på egen hand. Alltså vandrar han till busshållplatsen på ­Malmen för att möta ­människor och dela glädje, rädsla, kärlek och sår.

Den happening Jan Nordström gestaltar vid busshållplatsen blir en bokdistribution. Jan ­lägger ut 37 böcker och skriver ”Varsågod, ta en bok om du vill”. Han har förtecknat boktitlarna också. Det sätter fantasin i rörelse. Vad hände sedan? Vad tyckte de som fick och läste böckerna?

Några månader senare återvänder Jan till busshållplatsen för att fotografera 37 personer. Vad går det ut på? Jan söker människor som blir människor med varandra. Han fotograferar allt mindre och berättar om det som han tänkt men som inte blir. Det kan jag bara förstå som att han går under ytan, bortom ansiktet och söker människors djup. Människans själv om man menar människans själ, kanske jag ska skriva.

Jag Nordström är allkonstnär. Ord, ­målningar, ­fotografier och reflektioner ­bildar en helhet. Hans bok är en bok att ha på soffbordet och läsa lite i efterhand. Han fortsätter att måla själ-porträtt. Han fortsätter att försöka göra världen lite bättre. Det blir alltigenom sympatiskt. Och det är en never ending story i många former och format. Allkonstnärer fungerar så.

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.