Kultur & Nöje

Jan Nordströms allkonst bildar en helhet

Kultur & Nöje Artikeln publicerades

Jan Nordström är allkonstnär. Han har den drivkraft som består i att han skriver till sig själv och för sig själv men detta personliga blir allmänmänskligt.

För det finns så mycket vackert, som alla dessa människor som var här

Författare:

Jan Nordström

Förlag:

Votum

Någonstans måste han börja sin framställning och det känns alldeles rätt att han börjar hos sig själv, för han är upptagen av kommunikationen med andra. Inte självupptagen, alltså.

Ändå grubblar han. Eller just därför. Det kan han inte göra på egen hand. Alltså vandrar han till busshållplatsen på ­Malmen för att möta ­människor och dela glädje, rädsla, kärlek och sår.

Den happening Jan Nordström gestaltar vid busshållplatsen blir en bokdistribution. Jan ­lägger ut 37 böcker och skriver ”Varsågod, ta en bok om du vill”. Han har förtecknat boktitlarna också. Det sätter fantasin i rörelse. Vad hände sedan? Vad tyckte de som fick och läste böckerna?

Några månader senare återvänder Jan till busshållplatsen för att fotografera 37 personer. Vad går det ut på? Jan söker människor som blir människor med varandra. Han fotograferar allt mindre och berättar om det som han tänkt men som inte blir. Det kan jag bara förstå som att han går under ytan, bortom ansiktet och söker människors djup. Människans själv om man menar människans själ, kanske jag ska skriva.

Jag Nordström är allkonstnär. Ord, ­målningar, ­fotografier och reflektioner ­bildar en helhet. Hans bok är en bok att ha på soffbordet och läsa lite i efterhand. Han fortsätter att måla själ-porträtt. Han fortsätter att försöka göra världen lite bättre. Det blir alltigenom sympatiskt. Och det är en never ending story i många former och format. Allkonstnärer fungerar så.