Kultur & Nöje

Kata Dahlströms okammade socialdemokrati

Kultur & Nöje Artikeln publicerades
Kata Dalström (1858–1923), socialdemokratisk agitator.
Foto:TT
Kata Dalström (1858–1923), socialdemokratisk agitator.

Kata Dalström var vänstersocialdemokratisk agitator och berömd eller fruktad sådan.

Resor i framtidslandet

Författare: Kata Dalström

Förlag: Murbruk Förlag

Hon gick ofta sina egna ­vägar, aldrig rädd för att kritisera men inte heller rädd för att söka sanning. Hon var en person som ingen partiledning utan vidare förmår uppskatta men också en sådan ingen partiledning egentligen klarar sig utan. Hon ser den sociala nöden och upprörs. Det styr henne bort från taktiserandet.

Hennes resor i framtidslandet ter sig ibland som resor för Svenska Turistföreningen. Hon är fascinerad över landskapen hon besöker och hon redovisar sina intryck bland lappar, renar, gruvor och sågverk.

Men när hon kommer till Norrköping och ser textilarbetarna upprörs hon inte bara över villkoren utan över människors ­foglighet. Hon är en agitator. I Kalmar kommer 2 000 personer år 1903 för att höra Kata agitera och tagen var tuffa. Den reaktionäre redaktören Thure Sällberg, känd för att vara så humoristisk, skrev en hatartikel i Smålands Allehanda om den djupaste vämjelsen som folk känner när de hör de social­demokratiska tiraderna. Kata insåg att den sortens påhopp knappast skadade saken.

Kata Dalström skriver som hon agiterar, rolig, ­ibland med tydliga överdrifter och andra gånger med understatements. När skjutsbonden som ska köra henne helt enkelt är full, noterar hon att han är, som det heter om fint folk, ”i lindrigt upprymd sinnesstämning”.

Daniel Suhonen, som skrivit förordet till den ­lilla boken, menar att Kata Dalström visar på grundfrågor i det socialdemokratiska partiet. Det kan vara riktigt. Hon visar i alla fall på en social­demokrati, som inte alltid är välkammad. Det är på sitt sätt roligt. Kanske utmanande.

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.