Kultur & Nöje

Kata Dahlströms okammade socialdemokrati

Kultur & Nöje Artikeln publicerades
Kata Dalström (1858–1923), socialdemokratisk agitator.
Foto:TT
Kata Dalström (1858–1923), socialdemokratisk agitator.

Kata Dalström var vänstersocialdemokratisk agitator och berömd eller fruktad sådan.

Resor i framtidslandet

Författare: Kata Dalström

Förlag: Murbruk Förlag

Hon gick ofta sina egna ­vägar, aldrig rädd för att kritisera men inte heller rädd för att söka sanning. Hon var en person som ingen partiledning utan vidare förmår uppskatta men också en sådan ingen partiledning egentligen klarar sig utan. Hon ser den sociala nöden och upprörs. Det styr henne bort från taktiserandet.

Hennes resor i framtidslandet ter sig ibland som resor för Svenska Turistföreningen. Hon är fascinerad över landskapen hon besöker och hon redovisar sina intryck bland lappar, renar, gruvor och sågverk.

Men när hon kommer till Norrköping och ser textilarbetarna upprörs hon inte bara över villkoren utan över människors ­foglighet. Hon är en agitator. I Kalmar kommer 2 000 personer år 1903 för att höra Kata agitera och tagen var tuffa. Den reaktionäre redaktören Thure Sällberg, känd för att vara så humoristisk, skrev en hatartikel i Smålands Allehanda om den djupaste vämjelsen som folk känner när de hör de social­demokratiska tiraderna. Kata insåg att den sortens påhopp knappast skadade saken.

Kata Dalström skriver som hon agiterar, rolig, ­ibland med tydliga överdrifter och andra gånger med understatements. När skjutsbonden som ska köra henne helt enkelt är full, noterar hon att han är, som det heter om fint folk, ”i lindrigt upprymd sinnesstämning”.

Daniel Suhonen, som skrivit förordet till den ­lilla boken, menar att Kata Dalström visar på grundfrågor i det socialdemokratiska partiet. Det kan vara riktigt. Hon visar i alla fall på en social­demokrati, som inte alltid är välkammad. Det är på sitt sätt roligt. Kanske utmanande.