Kultur & Nöje

Människans naturliga tillstånd är att vara missnöjd

Kultur & Nöje Artikeln publicerades

År 1936 reser ungraren Antal Szerb i det fascistiska Italien och gör skarpsynta och ibland rätt vemodiga dagboksanteckningar.

Det tredje tornet

Författare:

Antal Szerb

Översättning:

Maria Ortman

Förlag:

Nilsson förlag

Italien är ett land där människor är nöjda, det ser han i tidningarna. Szerb förstår inte hur människorna står ut med denna kollektiva lycka, allra minst som Italien var de klassiska missnöjdas och upprorsmännens hemland. ”Människans naturliga tillstånd är att vara missnöjd. Den som är nöjd bör betraktas med misstänksamhet”, skriver Szerb.

Antal Szerb har förmågan att vara vänligt ironisk mot sig själv och mot det han ser. Han kan njuta av att vara ensam, när de svettiga turisterna gett upp fortsätter han . ”Och min ensamhet är tillräcklig för mig”. Så blir det hans egna intryck och hans egna minnen. Han vill skydda sig mot det kollektiv som är starkare än han.

”Det tredje tornet ”är en charmerande liten bok som ger oss en resa för 80 år sedan. Det är en resa i Italien men också en resa inåt, i minnen och reflektioner. Szerb, född 1901, hör till de ­intellektuella som gick ­under i Förintelsen, jude men döpt katolik. I januari 1945 dog han i arbetslägret Balf. Somliga böcker läser jag som del av en ständigt fortgående motståndsrörelse.

Det är dagboksanteckningarna i ”Det tredje tornet” som ligger till grund för det som kallas Szerbs mästerverk, boken ”Resa i månljus”. Nilsson förlag har gett ut den i sin klassikerserie ”Absint”, där också ”Det tredje tornet” ingår.