Kultur & Nöje

Människans naturliga tillstånd är att vara missnöjd

Kultur & Nöje Artikeln publicerades

År 1936 reser ungraren Antal Szerb i det fascistiska Italien och gör skarpsynta och ibland rätt vemodiga dagboksanteckningar.

Det tredje tornet

Författare:

Antal Szerb

Översättning:

Maria Ortman

Förlag:

Nilsson förlag

Italien är ett land där människor är nöjda, det ser han i tidningarna. Szerb förstår inte hur människorna står ut med denna kollektiva lycka, allra minst som Italien var de klassiska missnöjdas och upprorsmännens hemland. ”Människans naturliga tillstånd är att vara missnöjd. Den som är nöjd bör betraktas med misstänksamhet”, skriver Szerb.

Antal Szerb har förmågan att vara vänligt ironisk mot sig själv och mot det han ser. Han kan njuta av att vara ensam, när de svettiga turisterna gett upp fortsätter han . ”Och min ensamhet är tillräcklig för mig”. Så blir det hans egna intryck och hans egna minnen. Han vill skydda sig mot det kollektiv som är starkare än han.

”Det tredje tornet ”är en charmerande liten bok som ger oss en resa för 80 år sedan. Det är en resa i Italien men också en resa inåt, i minnen och reflektioner. Szerb, född 1901, hör till de ­intellektuella som gick ­under i Förintelsen, jude men döpt katolik. I januari 1945 dog han i arbetslägret Balf. Somliga böcker läser jag som del av en ständigt fortgående motståndsrörelse.

Det är dagboksanteckningarna i ”Det tredje tornet” som ligger till grund för det som kallas Szerbs mästerverk, boken ”Resa i månljus”. Nilsson förlag har gett ut den i sin klassikerserie ”Absint”, där också ”Det tredje tornet” ingår.

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.