Kultur & Nöje

Spännande – men ännu bättre som film

Kultur & Nöje Artikeln publicerades

Med "Den gode vargen" avslutar Alexander Söderberg sin tempofyllda actiontrilogi, som startade med "Den andalusiska vännen" 2012 och följdes upp med "Den andre sonen" 2014.

Den gode vargen

Alexander Söderberg

Norstedts

I centrum för berättelsen står sjuksköterskan Sophie Brinkmann, tre konkurrerande gangstergäng, en korrumperad polis och ett antal mer eller mindre oskyldiga människor. Liksom i de tidigare böckerna rör sig berättelsen över stora delar av jordklotet. Hur många lik som stapplas på hög i denna tredje bok när trådarna ska knytas ihop går lika lite som i de två tidigare att hålla reda på. Det är spännande och sidorna rasar i väg. Men det kanske inte är så mycket till litteratur egentligen om nu inte en lysande förlaga till ett filmmanus räknas som dit. Karaktärerna är tämligen ytligt beskrivna utan något egentligt djup, det är enbart storyn och de olika twistarna i den som driver berättelsen.

Och här skiljer sig Alexander Söderberg från övriga svenska författare i genren. Han har placerat sig i en egen liten nisch med sin tempofyllda action. Måhända går det att finna lite inspiration från Olov Svedelids hårdkokta böcker om Roland Hassel.

Trilogin om Sophie, Hector Guzman och de andra har alla förutsättningar att bli lysande filmproduktioner. Och som böcker är de spännande – om än för stunden.