Kultur & Nöje

Spännande – men ännu bättre som film

Kultur & Nöje Artikeln publicerades

Med "Den gode vargen" avslutar Alexander Söderberg sin tempofyllda actiontrilogi, som startade med "Den andalusiska vännen" 2012 och följdes upp med "Den andre sonen" 2014.

Den gode vargen

Alexander Söderberg

Norstedts

I centrum för berättelsen står sjuksköterskan Sophie Brinkmann, tre konkurrerande gangstergäng, en korrumperad polis och ett antal mer eller mindre oskyldiga människor. Liksom i de tidigare böckerna rör sig berättelsen över stora delar av jordklotet. Hur många lik som stapplas på hög i denna tredje bok när trådarna ska knytas ihop går lika lite som i de två tidigare att hålla reda på. Det är spännande och sidorna rasar i väg. Men det kanske inte är så mycket till litteratur egentligen om nu inte en lysande förlaga till ett filmmanus räknas som dit. Karaktärerna är tämligen ytligt beskrivna utan något egentligt djup, det är enbart storyn och de olika twistarna i den som driver berättelsen.

Och här skiljer sig Alexander Söderberg från övriga svenska författare i genren. Han har placerat sig i en egen liten nisch med sin tempofyllda action. Måhända går det att finna lite inspiration från Olov Svedelids hårdkokta böcker om Roland Hassel.

Trilogin om Sophie, Hector Guzman och de andra har alla förutsättningar att bli lysande filmproduktioner. Och som böcker är de spännande – om än för stunden.

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.