Kultur & Nöje

Sprit, spyor och självförnedring

Kultur & Nöje Artikeln publicerades

Malin Fors befinner sig längst ner i skiten, placerad i Bangkok som sambandsofficer på den svenska ambassaden efter en misslyckad rehabilitering på hemmaplan.

Djävulsdoften

Mons Kallentoft

(Forum)

Uppdraget i Bangkok gör inte tillvaron lättare. I synnerhet inte som hon dras in i en mordhistoria som på alla vis berör henne själv. ”Djävulsdoften”, Mons Kallentofts tionde bok om den alkoholiserade kriminalinspektören, blir en resa kantad med sprit, spyor och självförnedring signerad Malin Fors. Det usla tillståndet och det halvt förlorade fotfästet till trots drivs hon vidare i jakten på den som mördat en svensk bedragerska. Spåren leder ömsom till Sverige, ömsom tillbaka till Thailand innan upplösningen står för dörren.

Mons Kallentoft är den hårdkokta kriminalgenrens främste svenska baner­förare. Tempot är snabbt, handlingen tidvis smutsig och ”hjältarna” inte så ädla som de kanske borde vara som rättvisans företrädare. Och huvudpersonen lider inte av någon vanlig sjuka som diabetes eller hjärtbesvär. Hon är bara en ren och skär missbrukare. Ibland när jag läser Kallentofts böcker så får jag en snabb association till den hårdkokta amerikanska genren med Mickey Spillane i spetsen. Men det är tveksamt om ens en amerikansk författare skulle låta sin huvudrollsinnehavare sjunka så långt ner i dyn som Kallentoft.

Med ”Djävulsdoften” börjar Kallentoft en ny svit böcker med Linköpingskriminalaren Malin Fors i huvudrollen. Den här gången är det våra sinnen som står i centrum, tidigare har det ju varit både årstider som element. Och visst doftar det om den här boken, men inte gott. ­Snarare för djävligt.

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.