Kultur o Nöje

"Amatörer" svämmar över av kärlek till sin hemstad

Filmrecension Artikeln publicerades
Gabriella Pichlers ”Amatörer” utspelar sig i den fiktiva västsvenska kommunen Lafors, där tonårsflickorna Aida och Dana (Zahraa Aldoujaili och Yara Aliadotter) får i uppdrag att göra en reklamfilm om sin hemstad.
Foto:Triart Film
Gabriella Pichlers ”Amatörer” utspelar sig i den fiktiva västsvenska kommunen Lafors, där tonårsflickorna Aida och Dana (Zahraa Aldoujaili och Yara Aliadotter) får i uppdrag att göra en reklamfilm om sin hemstad.

Hur påverkas en filmberättelse av vem som står bakom kameran? Den frågan ställer Gabriella Pichler i ”Amatörer”, där två tonårsflickor tar sig an uppgiften att sälja sin stad med en lockande kommunfilm.

Amatörer

I rollerna: Zahraa Aldoujaili, Yara Aliadotter, Fredrik Dahl med flera

Regi: Gabriella Pichler

Speltid: 1 tim 42 min

Censur: 7 år

Ordet amatör kommer från amare, latinets verb för att älska. En amatör är någon som älskar, en person som ägnar sig åt något på grund av kärlek (i motsats till att ägna sig åt något för att kunna betala hyran).

Det är med denna odelat positiva tolkning av ordet som Gabriella Pichler (”Äta sova dö”) tar sig an amatören i sin andra långfilm. Titeln syftar både på skådespelarna – en samling oväntat tonsäkra nybörjare – och på de stjärnögda huvudpersonerna Aida och Dana.

De två tonårsflickorna (spelade av Zahraa Aldoujaili och Yara Aliadotter) bor i Lafors, en fiktiv kommun i Västra Götaland som tampas med typiska småstadsproblem: arbetslöshet, avfolkning, vikande framtidstro, tristess. När den tyska lågpriskedjan Superbilly meddelar sitt intresse för att etablera sig i Lafors eller Alingsås vaknar kommunstyrelsen till liv. Striden mot potatisstaden måste vinnas till varje pris.

Kommuntjänstemannen Musse (Fredrik Dahl) får i uppgift att ta fram en kommunfilm som ska locka tyskarna att satsa på Lafors, och han värvar i sin tur bygdens skolungdomar. Men när naturkrafterna Aida och Dana börjar filma sin vardag uppstår oväntade konflikter i det lilla samhället – särskilt när kommunen plockar in en proffsfilmare från Stockholm.

Pichler har skrivit manuset tillsammans med Jonas Hassen Khemiri, och det är en text full av skarpa iakttagelser och spetsiga detaljer. Pichler och Khemiri utforskar teman som klass, makt och tolkningsföreträde, utan att någonsin blir för akademiska eller uppfostrande.

Filmen tar tillvara på sin spretiga rollista och visar hur brokigt ett litet samhälle kan vara. Både Aida och Dana har invandrarbakgrund men deras familjer reagerar helt olika på deras filmprojekt. Medan Danas högutbildade mamma vill att hennes dotter ska vara fri att uttrycka sig, är Aidas fostermamma, som städar i kommunhuset, rädd för att förlora sitt jobb om fosterdottern inte rättar in sig i ledet.

Lägg till några konfrontationsscener som skulle göra Ruben Östlund grön av avund, ett fullkomligt fynd i Fredrik Dahl – till vardags kommungubbe i Svenljunga – och du har en film som svämmar över av kärlek till det knasiga, det kantstötta, det alldeles egna.