Kultur o Nöje

Både spännande och rörande

Kultur o Nöje Artikeln publicerades

Att prosten Lars Levi Laestadius fanns och att det verkligen var en sommar år 1852, kan man strunta i. Mikael Niemi skriver en roman och har den poetiska friheten att skalda som han vill.

Koka björn

Mikael Niemi

(Piratförlaget)

Han hanterar sin fiktion väl och får ihop en kriminalroman men också en bild av prosten som klok och rättfärdig. Hans kamp är i allt en kamp mot ondskan och med sig har han samepojken Jussi. Det är något av Sokrates och Platon över det hela och det betyder inte att det är filosofiskt obegripligt men väl pedagogiskt utmanande. Den samepojke som alla ser ner på, ser prosten något annat hos.

En vallpiga försvinner. Prosten hittar kroppen och folket drar ut på björnjakt. Flickans kropp hade rivsår och en björnhona och två ungar skjuts. Prosten tror inte på denna enkla förklaring, för han tänker att det inte var rivsår på kroppen utan något som skulle se så ut. Jussi för anteckningar och undersökningarna fortsätter med prostens fråga till Jussi som bärande: Vad gör du för att bekämpa världens ondska?

Jussi lär sig läsa och fascineras av att en bok kan innehålla så mycket och avslöja allt detta när den öppnas. Orden blir levande. Mikael Niemi kan beskriva det fascinerande med de skrivna orden som plötsligt får liv och gestaltas som bild, ljud och doft. Jag läste sidorna 128-130 i boken som en lovsång till bokstäver och ord. Jussi läser och behövs det förklarar prosten svåra ord. Som ordet ”barmhärtig”.

Mikael Niemi har skrivit en kriminalroman som är spännande men också rörande för den låter läsaren möta mänsklig godhet mitt i allt det andra. Rörande är den i den meningen att boken berör. Då har författaren lyckats. Jag kan bara unna fler att bli berörda.

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.