Kultur o Nöje

Berättar om mycket mer än bara brott

Kultur o Nöje Artikeln publicerades

Året är 1941 och Island är ockuperat av brittiska och amerikanska styrkor som hinder för tyskarnas frammarsch.

Det tyska huset

Arnaldur Indridason

Översättning: Ingela Jansson

(Norstedts)

När en handelsresande hittas med nästintill hela huvudet avskjutet blir det därför inte bara en sak för Islands ende kriminalinspektör Konrad Flovent utan också för den kanadensiske militärpolisen Thorson.

Arnaldur Indridason har i sin nya bok "Det tyska huset" hoppat ytterligare en bit tillbaka i den isländska historien. I de senaste böckerna har han förlagt handlingarna både till den amerikanska flygbasen vid Keflavik och till det klassiska schackmötet mellan Boris Spasskij och Bobby Fischer i Reykjavik 1972. Fast då med favoritpolisen Erlendur Sveinsson i centrum.

I "Det tyska huset" drivs utredningen utifrån flera olika mer eller mindre sannolika teorier. Det mest troliga när en man hittas skjuten efter att hans sambo i smyg flyttat ut från den gemensamma bostaden är väl att de två händelserna har med varandra att göra, eller? Det blir en hel del pusselläggande för Flovent och Thorson med olika bitar innan bilden på allvar klarnar.

Avsaknaden av mer blodigt våld än vad historien kräver och det eftertänksamma tempo berättelsen tar sig fram är kännetecknande för Indridason. Men även om Indridason inte kan klassas som någon actionförfattare finns det ett underliggande driv när han berättar sin historia. Det blir svårt att slita sig från boken innan man kommit till slutet.

En annan dimension som blir tydligare och tydligare för varje bok som Indridason skriver är att han också lägger sitt strå till stacken för att skildra sitt lands moderna historia. De senaste böckerna på svenska har i mångt och mycket handlat om beroendet och utsattheten av andra länders intressen och inte minst den strategiska placeringen i Nordatlanten.

Arnaldur Indridason är en av de mest läsvärda nordiska kriminalförfattarna, som också använder sitt berättande till något mer annat än att bara skriva om brott.