Kultur o Nöje

Bladvändare med oerhört driv

Kultur o Nöje Artikeln publicerades

"En bror att dö för" är den fristående starka fortsättningen av "Björndansen", som kom för några år sedan.

En bror att dö för

Anders Roslund & Stefan Thunberg

(Piratförlaget)

Leo släpps fri från sitt fängelsestraff efter en serie bankrån. Utanför murarna har saker och ting dock förändrats. Hans allra yngsta bror har bestämt sig för att aldrig mer göra något brottsligt och pappan har varit helt nykter och laglydig i två år.

Men det är inte den smala vägen som Leo har i tankarna när han går ut genom fängelsegrindarna och möts av delar av familjer. Istället är det en fräck rekordstöt. Den plan han och en fängelsekumpan, Sam, haft inne i fängelset ska förverkligas och sedan kan de bara sticka från landet och leva gott resten av sina liv. Så ser i varje fall ut på papperet. Men plan och verklighet är inte alltid samma sak. Något Leo blir varse.

Som alltid när Anders Roslund är inblandad – antingen tillsammans med Börge Hellström eller som nu med Stefan Thunberg – är det ett oerhört driv i berättelsen. "En bror att dö för" är helt enkelt en bladvändare där man fortast möjligt vill komma till slutet och upplösningen. Och slutet lämnar också en öppning för ytterligare en bok i berättelsen om bröderna, som i många avseende har likheter med den alldeles verkliga brödraskaran i Militärligan. Det finns dock ett undantag, det fanns ytterligare en bror i familjen men han deltog aldrig i bankrånen. Han blev istället manusförfattare och är numera också kriminalromansförfattare: Stefan Thunberg.