Kultur o Nöje

Breddar programmet på Himmelsberga i sommar

Himmelsberga Artikeln publicerades
Julius Sääf är ny chef för Himmelsberga, och han har presenterat ett fullmatat program. 12 maj öppnar museet för säsongen. Han vill rätta till två missförstånd: Allt som serveras är producerat här, och vill man bara fika behöver man inte betala inträde! 4 bilder
Foto:Karin Asmundsson
Julius Sääf är ny chef för Himmelsberga, och han har presenterat ett fullmatat program. 12 maj öppnar museet för säsongen. Han vill rätta till två missförstånd: Allt som serveras är producerat här, och vill man bara fika behöver man inte betala inträde!

Julius Sääf började jobba i januari. På bara några månader har han planerat ett fullspäckat program på Himmelsberga med tankesmedja, stormaktsvecka och utställningar.

I går presenterade han, tillsammans med några av de som ska vara engagerade i sommar och styrelsen, årets program.

- Jag är nöjd att vi fick ihop ett program, och Himmelsberga betyder mycket för många. Riktigt allt är inte klart, det blir några mer programpunkter. Vi vill levandegöra den historiska miljön, berätta om människor och föremål.

Det blir musiktisdagar, barnonsdagar och hantverkstorsdagar, kurser och teater, utställningar och poesi.

Sommarens stora utställning i konsthallen är ”Den öländska byggnationen i konsten”, som öppnar på midsommardagen med nya verk av Sven-Bertil Svensson, Johan Persson, Elisabet Hall, Björn Gidstam och Magnus Pettersson. De kompletteras med verk av samlingarna, som Leo Eriksson valt ut.

Redan 12 maj öppnar säsongen med den jurybedömda Vårsalongen. 110 konstnärer sökte, 60 är representerade, och i ungdomsavdelningen deltar 15 konstnärer. Broderiakademin ställer ut i Hedvigs, och elever från Ölands Folkhögskola i det som numera är Lilla hallen, den före detta Stora hallen.

– Det uppstod viss förvirring, och den är ju mindre än Konsthallen, förklarar Julius Sääf.

Under juli och första halvan av augusti är det daglig barnverksamhet på Malmstället. Varje onsdag är det barnonsdag med bland annat fågelskådning och barnteater. Under tre tisdagar bjuds det musik. Torsdagarna i juli är hantverksdagar. Det blir teater både med Theatre Fructicosa och Räpplinge-Högsrumsamatörerna.

Nytt för i år är Stormaktsveckan, andra veckan i augusti.

– I ett samarbete med andra aktörer som Borgholm slott, Kalmar slott och länsmuseet vill vi göra ett paket med aktiviteter runt stormaktstiden, säger Torbjörn Ek, som är engagerad i Ölandsoperan.

På Himmelsberga vill man levandegöra fattigfolkets villkor, bland annat med tidsresor.

– Här kan man iscensätta utskrivning av soldater, visa hantverk och ha föreläsningar, säger Julius Sääf.

Under säsongen genomförs flera program kallade Gallus tankesmedja.

– Det är lokala entreprenörer som diskuterar framtiden med avstamp i det gamla bondesamhället. Ledorden i dag är ekologiskt, närproducerat och säsongsbundet, det är samma som på 1800-talet, säger Julius Sääf.

Fakta

Ur programmet

12 maj: Öland spirar, med Vårsalongen, Broderiakademin, Ölands folkhögskola

6 juni: Nationaldagsfirande

17 juni: Antikvitetsdag

24 juni: Midsommarfirande. Den öländska byggnationen i konsten öppnar i Konsthallen, Erika höglund och Hanna Nilsson i Lilla hallen, Anita Hedin och Britt Nilsson i Hedvigs

1 juli- 15 augusti: Barn på Malmstället

16 juli: Öland- Amerikadagen

20 juli: Hantverks- och byggnadsvårdsdag

7-13 augusti: Stormaktsvecka

12 och 13 augusti: Bondemarknad

15 augusti: Experimentellt kulturarv

Visa mer...