Kultur o Nöje

Briljant berättelse som fladdrar bort

Kultur o Nöje Artikeln publicerades

Klas Östergren är ju en av de aderton i Svenska Akademien, så vad är naturligare än att leta i SAOB – Akademiens ordbok – för att lära sig mer om vad sumak är.

I en skog av sumak

Klas Östergren

(Natur & kultur)

Enligt denna så rör det sig om en buske eller ett träd ”tillhörande den i södra Europa inhemska familjen Anacardiaceae; särsk. om (arter av) släktet Rhus Lin. (särsk. arten R. coriaria Lin.)”. Lite mer information får man om man går ut på nätet och söker på Wikipedia.

Nåväl, det är i en skog av detta växtslag som Kenneth Jansson befinner sig under några intensiva skollovsveckor 1970 tillsammans med den nya bekantskapen Dan Schoultze och dennes syster Hellen. Deras bakgrund är till en början höjd i dunkel, men bit för bit skalas det ena bladet av efter det andra och deras historia blir mer gripbar och förståelig. Syskonen Schoultze bor i en villa intill en ödetomt där just denna sumak växer. Att det också växer marijuana där gör inte sommarens upplevelser mindre för Kenneth och för alla andra som besöker villan.

Flummare, FNL-sympatisörer, amerikanska desertörer, sura knarkodlare som fått sina odlingar upprökta och en rad andra personligheter passerar förbi. Och då inte enbart i den schoultzska villan. Kenneth själv har en helt annan bakgrund än Dan och Hellen och bor tillsammans med sin mor med alkoholiserade grannar och en kompis på andra sidan väggen.

Klas Östergren har en förmåga att fånga tiden i sina berättelser; han skapar en känsla av att befinna sig där just då som om det vore nuet. Det är detaljrikt och intensivt målat även om tonen i berättelsen samtidigt är lågmäld, eftertänksam. I en skog av sumak placerar han sin berättelse i en brytningstid; Vietnamkriget är på väg mot sitt förutsebara slut, i Sverige är det socialdemokratiska välfärdsprojektet i det närmaste fullbordat och den tidigare statsministern kan betrakta sitt bygge. För Kenneth Jansson har vägen mot vuxenlivet precis startat och hans karta för den framtida resrutten ser trots allt hoppfullare ut än för andra.

Det man ibland kan känna med Klas Östergrens briljanta förmåga att förvalta orden är att det finns en flyktighet i berättelsen, att den bara fladdrar iväg och försvinner. Som läsare kan man i efterhand fråga sig vad den egentligen handlade om? Fanns det något annat jag inte såg? Förlorade jag mig i detaljer och missade något av helheten?

I en skog av sumak är inget undantag. Det är en roman så lätt att sugas in i, men som lika lätt släpper greppet om läsaren när den sista meningen är utläst.

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.