Kultur o Nöje

CajsaStina och Jack hyllade sina pappor

Kalmarsalen. Artikeln publicerades
CajsaStina Åkerström och Jack Vreeswijk inledde fredagens konsert på Kalmarsalen med att gemensamt framföra Vår sång.
Foto:Simon Karlsson
CajsaStina Åkerström och Jack Vreeswijk inledde fredagens konsert på Kalmarsalen med att gemensamt framföra Vår sång.

Många ville se CajsaStina Åkerström och Jack Vreeswijk i Kalmarsalen under pågående turnén Du och jag farsan.

800 av biljetter 900 var sålda och när ljuset släcktes ned halv åtta på fredagskvällen var stämningen hög.

CajsaStina Åkerström och Jack Vreeswijk inledde med duetten Vår sång, från CajsaStinas album Sånger om dej och mej. För den i publiken som trodde att det bara skulle framföras låtar av fäderna Fred och Cornelis, den trodde fel.

Nä, det som bjöds på var några timmars musikalisk upptäcktsfärd där duon framförde låtar från både far och dotter Åkerström, från både far och son Vreeswijk, men även från fädernas inspirationskällor. Där emellan berättade de anekdoter ur de två generationernas liv.

När Jack efter den inledande duetten får framföra några låtar på egen hand berättar han om hur Cornelis en gång, bakfull efter för mycket gin & tonic kvällen före, plågas av en skränig mås på taket. När Cornelis tittar ned på marken ser han en mask.

– Ja, så då skrev han en sång om den, säger Jack och drar igång Huvudlös för aftonen.

När CajsaStina återvänder till scenen efter några låtar, presenterad av Jack som Sveriges enda visdrottning, så förklarar hon hur gott det är att vara på hemmaplan.

Hon berättar sedan att både Cornelis Vreeswijk och Fred Åkerström faktiskt skulle ha fyllt 80 år i år om de fått leva tills de blev gamla. Hennes far blev bara 48 år medan Cornelis hann uppleva sin 50-årsdag.

Det blev en kväll med några av den svenska vishistoriens största stunder, det blev en kväll med många skratt, det blev en kväll att minnas de som inte längre är med oss och hylla de som fortfarande är här.