Kultur o Nöje

Duran & Mollan på jubileumsturné

Kalmar Artikeln publicerades
Duran & Mollan-gänget har roat sin publik i tio år. Det firas med en turné. 2 bilder
Foto:Gunta Podina
Duran & Mollan-gänget har roat sin publik i tio år. Det firas med en turné.

Med musik, rörelser och allsång har Duran & Mollan underhållit sin publik i tio år. Det firas med en turné med avslutning på Oscarsteatern i Stockholm.

För tio år sedan satt Anna Rydell, den busiga och spralliga Duran, och Anita Hagström, kulturprofil i Torsås, och pratade om att det vore kul att göra en show för barn i Kalmar.

– Jag hade jobbat som Pippi Långstrump på Gotland i många år och jag gillade konceptet där med krogshow för barn. Vi ville göra något nytt med musik och vi ville låta barnen vara delaktiga, säger Anna Rydell.

– Och ganska tidigt i diskussionerna var vi överens om att ha olika karaktärer i showen, så att alla barn kunde hitta sin favorit. Sedan vet väl ingen riktigt hur det kom sig att det blev just vi fem, det bara blev så, fortsätter Anna Rydell och skrattar.

Och namnet Duran & Mollan då, hur kom det till?

– Jag bara vaknade en morgon och sa till Martin "Jag vet, Duran & Mollan kan vi heta, som dur och moll". Och det funkade ju fint, säger Anna Rydell och ler.

Tanken var att köra showen en sommar. Men den blev så populär att gänget satsade på ytterligare en sommar.

– Och det blev ju många somrar till. Vi spelar även när vi har möjlighet resten av året också, säger Martin Rydell, alias barnvaktmästaren Allan.

Hur många barn de har mött under årens lopp kan Martin Rydell inte säga. Men att han och gänget i showen kunnat glädja många, det vet han.

– Vi känner att vi får upp barnens leklust och att de får lust att upptäcka musik. Showen är ju en timme och vårt mål är att man ska skratta under den timmen och glömma bort vardagen och ha det mysigt tillsammans. Och det upplever vi att vi lyckas med, säger Martin Rydell.

– Man tröttnar inte att åka runt med Duran & Mollan. Det är fantastiskt att vara Duran, man får så mycket kärlek och kramar och uppskattning. Det som är så härligt med barn är ju att de säger precis vad de tycker och tänker, så man får respons direkt, säger Anna Rydell.

Martin Rydell säger att han och de andra i ensemblen alltid tänker på kvalitet.

– Vi försöker att inte slarva och vi tar barnen på allvar. Vi har aldrig upplevt det som svårt att uppträda och spela inför barn, vi älskar det.

På tio år har de hunnit släppa sex skivor. Den senaste skivan, Nu leker vi, innehåller bara egenskrivna låtar.

– Det är skillnad mot den första, då alla låtar utom en var covers. Och det är faktiskt våra egna låtar som är mest populära bland barnen. säger Martin Rydell.

Kollar man på statistik från Spotify så befinner sig de flesta av Duran & Mollans lyssnare i Stockholm.

– Det är rätt festligt faktiskt. Och vi ska ju dit och uppträda med jubileumsturnén, säger Martin Rydell.

Den 24 april släpps biljetterna till turnén som startar i Oskarshamn och slutar i huvudstaden.

– Det känns faktiskt jättespeciellt att få uppträda på Oscarsteatern. Jag får knottror på armarna när det kommer på tal. Vi har pratat så många gånger om med Vicki von der Lancken och nu fick vi möjligheten, säger Anna Rydell.

– Det ska verkligen bli jätteroligt. Om det slår väl ut så hoppas jag att vi kan ge oss iväg på fler turnéer, säger Martin Rydell.

Fakta

Duran & Mollan

Duran och Mollan-gänget består av: Anna Rydell (Duran), Ida Seve (Mollan), Martin Rydell (Barnvaktmästaren Allan), Niklas Brevestedt, (Kapten Svartskägg) och Hans-Bertil Hagström (Kapten Gråskägg).

Hit kommer jubileumsturnén: 28 oktober: Parken Oskarshamn, 29 oktober: Sparresalen Karlskrona, 1 november: Sandra Kalmar, 4 november: Katedralskolans Aula Växjö, 5 november: Oscarsteatern Stockholm. Biljetterna släpps den 24 april.

Du kan även se allsångsshowen på Kalmar slott i sommar.

Den första showen är 28 juni, sista den 9 augusti. Totalt ges 12 shower på slottet.

Visa mer...