Kultur o Nöje

Fågel på flygtur – perfekt för de minsta

Kultur o Nöje Artikeln publicerades
Gullig grafik och kul animationer när den glada fågeln har fått syn på en smaskig muffins.
Foto:Skärmdump
Gullig grafik och kul animationer när den glada fågeln har fått syn på en smaskig muffins.

En fin fågel satt på en gren, den flög i väg. Då var det bara... att följa med på en interaktiv resa i skogen. Forest Flyer är ett småmysigt utforskningsäventyr för de barn som precis blivit nyfikna på spel.

Sago Mini Forest Flyer

Genre: Utforskning

Utvecklare: Sago mini

Plattform: Android, IOS

Pris: 0–30 kronor

När du kör i gång appen, antingen på en surfplatta eller på mobiltelefon, ser du ett litet hus på en pinne. Den nyfikne kommer så klart att nudda vid huset på skärmen, och då gläntar en liten fågel på gardinen, öppnar dörren och flyger ut. Sedan är det bara att klicka på valfri plats så kommer fågeln att flyga dit.

Miljön är en skog, antingen på sommaren eller på vintern. Det låter kanske inte så spännande, men när den lilla fågeln hamnar på speciellt utvalda platser händer det plötsligt grejer.

Vissa är uppenbara, en stor muffins äts så klart upp. Eller så poppas en ballong.

Andra saker är lite mer "läskiga", som att utforska vad som bor i ett ihåligt träd.

För en vuxen är det kanske inte överdrivet imponerande många saker som fågeln kan göra, enligt utvecklaren rör det sig om ett 30-tal. Men upprepning brukar vara något som uppskattas hos våra allra yngsta medspelare.

Det är verkligen inget nytt spel. Forest Flyer har snart fem år på nacken, men funkar finfint på moderna enheter. Och den interaktiva berättelsen tränar fingerfärdighet, koordinationsförmåga och framför allt vanan att använda tekniken på ett alldeles utmärkt sätt.

Som bredvidsittare finns det en viss risk att en lägger sig i, men håller en bara fingrarna borta kommer snart den lilla utforskaren att få grepp om hur styrningen fungerar. Det bästa är att bara vara med, och reagera när fågeln gör något knasigt.

På vissa telefoner är det lite för enkelt att komma åt bakåt- eller senasteknappen, så det är bra att stänga av dessa, förslagsvis via ett andrapartsprogram som Game Tuner.

En fördel värd att nämna är att det inte kräver någon uppkoppling efter att det har laddats ner, guld värt när en är på resande fot.

Spelet är gratis för enheter som kör Android, och verkar så ha varit åtminstone de senaste två åren. Men för den med en Ipad eller Iphone har priset av någon outgrundlig anledning varierat, och i perioder har det varit gratis eller kostat 10 kronor. I skrivandes stund kostar det 30 kronor, vilket jag tycker är en smula i överkant.

Värt att veta, som en varning eller ett tips, är att det utöver många fler spel med den lilla fågeln och dess vänner finns både böcker och leksaker inom samma tema.