Kultur o Nöje

Familjen Mann – en ypperlig såpopera

Kultur o Nöje Artikeln publicerades

Ingen familj har varit så kulturellt världsberömd som den tyska författarfamiljen Mann. Samtidigt var den så dysfunktionell att den kunde utgöra ett ypperligt underlag till en såpopera, späckad med så mycket äregirighet, avundsjuka, förljugenhet, bitterhet, droger, sex och pengar att det i princip räcker till hur många avsnitt som helst.

Thomas Mann (1875–1955) fick Nobelpriset i litteratur 1929. Då var han sedan länge en institution, ja, själva sinnebilden av den tyske författaren. Något som bara förstärktes under exilåren under nazitiden då han framstod som ”det andra Tyskland”.

Om honom och hans familj – hustrun Katja, som närmast kan betecknas som verkställande direktör i familjeföretaget Thomas Mann – och deras sex barn: Erika, Klaus, Golo, Monika, Elisabeth och Michael har Tilmann Lahme skrivit en bok som inte i första hand handlar om litteraturen eller Hitlermotståndet utan om familjemedlemmarnas relationer till varandra. Det är en familjekrönika som på mer än ett sätt anknyter till Thomas Manns genombrottsroman Buddenbrooks.

Erika kom så småningom att ärva moderns roll, men dessförinnan hade hon tillsammans med brodern Klaus gjort sitt bästa för att på alla upptänkliga sätt göra slut på pappas pengar. De blev superkändisar, mest för sin uppseendeväckande livsstil, men även för sina dramatiska och litterära ambitioner.

Golo var allvarligare, inbunden och kantigare och hade till en början svårt att acceptera sin egen homosexualitet, detta till skillnad från sina mer hämningslösa äldre syskon. Han blev en respekterad historiker och den klart mest sansade i familjen; hans kanske oväntat stora roll i boken förklaras nog delvis av att Tilmann Lahme tidigare skrivit en avhandling om honom.

Monika hade litterära ambitioner men betraktades som tröttsam och obegåvad och blev den övriga familjens hackkyckling – föräldrarna gjorde inte precis någon hemlighet av vilka av barnen som var deras favoriter. Man kallade sig själva för ”den fantastiska familjen” och i en sådan kan förstås bara finnas plats för extraordinär begåvning.

Elisabeth kom efter en ytterst slirig levnadsbana att bli havsmiljöexpert medan yngste sonen Michael, efter att äntligen verkat få ordning på sin tillvaro, lyckades totalkvadda en hyfsad musikerkarriär.

Hitlers maktövertagande tvingade familjemedlemmarna i exil, i Thomas Manns fall till Kalifornien. Klaus och Erika försökte på olika sätt organisera det intellektuella motståndet mot nazismen och spred sina texter över världen. I denna tidning publicerades till exempel strax före krigsutbrottet flera av hennes texter, bland annat ett utdrag ur boken Tio miljoner barn om hur unga kvinnor hade det i Hitlers rike (Östra Småland den 28 maj 1939).

Klaus Mann konstaterade i sin dagbok redan 1936 att man i framtiden skulle komma att skriva böcker om hela denna egendomliga familj, inte bara dess enskilda medlemmar. Det är precis vad Tilmann Lahme gjort – men givetvis är det ändå Thomas Mann som står i centrum. En tragisk, spännande, rolig – jodå – och oemotståndlig krönika.

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.