Kultur o Nöje

"Folk tycker, tänker och skriker från bergstopparna"

Påryd/Stockholm Artikeln publicerades
Fredrik "Fab Freddie" Svensson är född och uppvuxen i Påryd. Han studerade tv-produktion vid Gamleby folkhögskola och är i dag sidekick åt David Lindgren i Melodifestivalen.
Foto:Fredrik Sandberg/TT
Fredrik "Fab Freddie" Svensson är född och uppvuxen i Påryd. Han studerade tv-produktion vid Gamleby folkhögskola och är i dag sidekick åt David Lindgren i Melodifestivalen.

Få saker engagerar Sveriges befolkning som Melodifestivalen. Mitt i stormen av åsikter, schlagerglitter och sekundplanerad tv-underhållning står Fredrik "Fab Freddie" Svensson från Påryd.

Under förra lördagen gjorde Pårydssonen Fredrik "Fab Freddie" Svensson sin premiär som programledare i Melodifestivalen. Detta som sidekick åt huvudprogramledaren David Lindgren.

Veckorna är just nu fyllda av manusläsning och repetitioner för Svensson, som ändå hittar en lucka för att svara på lite frågor.

– Nu är vi i Göteborg och ska ha första genrepet i kväll. I morgon är det genrep igen på dagen och sedan den storslagna direktsändningen på kvällen, säger Freddie Svensson vid lunchtid på fredagen.

– Men livet är bra i Mellobubblan. Jag har tillbringat kvällen och natten med att läsa manus. I morse vaknade jag med lite halsont, vilket inte är jättekul. Men jag gurglar saltvatten så förhoppningsvis släpper det, säger Svensson med ett skratt.

Freddie Svensson har de senaste 1,5 åren arbetat som barnprogramledare i SVT och Barnkanalen. Tidigare ledde han Morgonshowen men sedan i höstas arbetar han med det webbaserade ungdomsprogrammet Random Mix.

Hur kändes det att få frågan om du ville arbeta med Melodifestivalen?

– Det är helt galet. Jag hade aldrig i min vildaste fantasi trott att frågan ens skulle komma, inte så här tidigt i min programledarkarriär i alla fall. Det är så galet så jag inte vet vad jag ska tänka eller tro.

Har du tittat mycket på Melodifestivalen?

– Jag har varit helt besatt av Melodifestivalen. Jag kan inte så mycket fakta men är ett jättestort mellofan. Det är lite roligt faktiskt. När jag pluggade tv-produktion i Gamleby så fick jag komma på en antagningsintervju. Då var en av frågorna om jag hade något projekt som jag vill arbeta med.

– Jag sa att jag tänkte ta över efter Christer Björkman och visa var skåpet ska stå med Melodifestivalen. Haha, så redan då hade jag siktet inställt på Melodifestivalen.

Och nu har du genomfört din första deltävling.

– Ja, och det känns faktiskt väldigt bra, men att vara med i en så här stor produktion skapar en ganska stor prestationsångest.

– Jag har inte vågar kolla på programmet för jag är rädd att inte vara nöjd och då bli otaggad. Men efter lördagens sändning kändes det verkligen jättejättebra och jag hade över 70 olästa sms med massa pepp och kärlek från vänner, kompisar och släkt.

Hur har reaktionerna från tittarna varit?

– Det har varit mycket. Det var någon i ett radioprogram som sa att vara sidekick i Melodifestivalen är Sveriges otacksammaste jobb.

– Jag skulle kanske inte säga att det är otacksamt, men det är väldigt många som tycker och tänker om just Melodifestivalen. Det har varit mycket reaktioner och inte bara positiv, det ska jag inte sticka under stolen med.

Vad har de negativa reaktionerna handlat om?

– Det har varit om allt från min personlighet till hur jag ser ut till min prestation. Och även om det här nya ordet som ligger på allas läppar: Hoodiladi. Det har mycket folk tyckt och tänkt saker om.

– I vissa fall har jag känt att man liksom är lite på gränsen till personpåhopp. Det är en sak att inte tycka om min prestation, men det blir nästan lite mobbning ibland.

Hur har du hanterat det?

– Det har varit svårt, ska jag erkänna och söndagen var en ganska tuff dag. Men jag hade många samtal med kompisar och mina föräldrar har varit jättestöttande.

– De som varit med i produktionen tidigare tycker inte att det varit så mycket reaktioner. Men jag som är ny trodde inte att det skulle vara den här magnituden av människor som tycker och tänker och skriker från bergstopparna. Men produktionen är ett jättestort stöd och har varit där och peppat. De är jättenöjda.

Under förra årets Melodifestival fick David Lindgren mer tid i rutan efter ett lyckat framträdande i greenroom. Har det skett någon förändring i hur mycket vi får se utav dig i rutan framöver?

– Vi har pratat ganska mycket inom produktionen och utvärderat min prestation, programmets struktur, innehåll och manus. En grej som jag tagit upp var att jag kände att jag fick ganska lite tid och att det kan leda till att folk kanske inte förstod min roll eller vem jag är.

– Det är något vi ska ta med oss och märker vi på lördag att något drar ut på tiden så ska vi ändå försöka hålla mina punkter till den ursprungliga tiden. Så att jag inte bara dyker upp som gubben i lådan och ingen riktigt vet vem jag är.

Då är det ändå full pepp inför lördagen?

– Ja, nu kör vi! Hoodiladi!

Fakta

Fab Freddie

Bakom "Fab Freddie", programledaren David Lindgrens sidekick i Melodifestivalen, gömmer sig Fredrik Svensson.

Han är född och uppvuxen i Påryd men är numera bosatt i Stockholm och är barnprogramledare på SVT och Barnkanalen. Tidigare ledde Freddie det direktsända barnprogrammet Morgonshowen men arbetar sedan i höstas med det webbsända programmet Random Mix. Under hösten deltog han även i ett avsnitt av Fångarna på fortet.

Visa mer...