Kultur o Nöje

Fotbollsböcker blir bättre utan Zlatan

Kultur o Nöje Artikeln publicerades
Ekim Caglar: Propagandafotboll (Leopard Förlag) 2 bilder
Ekim Caglar: Propagandafotboll (Leopard Förlag)

Det är roligt att det numera faktiskt ges ut svenska fotbollsböcker som inte handlar om Zlatan.

Aldrig tidigare har utgivningen varit så bred, varierad och intressant som de senaste månaderna. Det är förstås de mindre förlagens förtjänst, inte de stora bjässarnas.

Till exempel har Symposion gett ut andra delen av fotbollsforskaren Torbjörn Anderssons Spela fotboll, bondjävlar, hans bästa bok hittills. I centrum står de skiftande fotbollskulturerna i Degerfors, Åtvidaberg, Stockholm, Södertälje och Umeå. Och Pintxo förlag har levererat Fotbollens heraldik av Leonard Jägerskiöld Nilsson om klubbmärkenas historia. Fast ibland blir förpackningen i snyggaste laget: vit text på ljusgrå eller beige botten är aldrig att rekommendera.

Allra roligaste överraskningen är Propagandafotboll (Leopard förlag) av statsvetaren Ekim Caglar. Ett 50-tal fotbollsprofiler av olika politiska schatteringar porträtteras. Till exempel chilenaren Carlos Caszely, som blev ett rött skynke för diktatorn Pinochet, högerextremisten Paolo di Canio, den rebelliske brasilianske demokratiförkämpen Sócrates och George Weah, som försökte bli president i det krigsplågade Liberia. Ja, även Kalmar FF:s på alla sätt rödfärgade Henrik Rydström finns med.

Caglar är expert på turkisk politik och fotboll och allra bäst blir hans bok när han kombinerar sina djupa insikter i dessa båda företeelser, som ofta är intimt förknippade med varandra. Den homosexuelle fotbollsdomaren Halil Ibrahim Dinçdags öde hade jag till exempel aldrig hört talas om tidigare.

Propagandafotboll är lärorik, lättillgänglig och till på köpet underhållande, samtidigt som den gör både fotbollen och politiken intressantare.

Om politik och fotboll handlar också Ingen jävla hjälte (Kira Förlag) av Andreas Rasmussen, men ännu mer om våld och om – kärlek. Kärlek till livet, till människorna och till fotbollen, förstås.

Showan Shattak, ung svenskiranier och välkänd i Malmö FF:s supporterkretsar, blev på natten efter kvinnodagen 2014 närapå ihjälslagen av nazister. Upprördheten över dådet spred sig snabbt. 10 000 Malmöbor gick ut i demonstration mot nazidräggen och uppmaningen ”Kämpa Showan” syntes över hela stan.

Showan överlevde otroligt nog knivhuggen och att ha fått skallbenet söndersparkat. Boken är stundtals plågsam läsning, både när det gäller misshandeln och efterspelet i rätten. Där är detaljerna nödvändiga, men kanske inte när det gäller föräldrarnas skilsmässa och en del annat. Men det handlar ju om att Showan inte vill vara någon ”jävla hjälte” utan visa att han är en – tack och lov – levande människa.

Barbro Lundins bok Vilken match! Vilket tempo! (Carlssons) om hur fotbollsspråket i media förändrats under de senaste dryga 100 åren hade jag höga förväntningar på, särskilt som jag själv läst mer än vad som nog är nyttigt av gamla fotbollstexter. Men det går snett redan på sidan 14, där påstås att ”det första VM:et i fotboll 1930 ägde rum i Mussolinis Italien”. Turneringen arrangerades i själva verket i Uruguay.

Resten av boken drar vi en barmhärtighetens slöja över.

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.