Kultur o Nöje

Frankrike och Algeriet – historia som skapar vår tid

Kultur o Nöje Artikeln publicerades

Jag var tio år och läste ett bildreportage i någon veckotidning (Idun?) om inbördeskriget i en del av Frankrike, Algeriet. Berättelsen om fångar som bands med taggtråd satte spår i mig. När jag var 14 år var Algeriet fritt, de Gaulle utropade femte republiken och i södra Frankrike bosatte sig många av dem som flyttat från Algeriet.

Terroristen i Toulouse

Alice Petrén

(Appell Förlag)

Allt detta är historia, men det är en historia att berätta. Det gör Alice Petrén genom sina anteckningar om Frankrikes algeriska historia.

Petrén ser att terroristen i Toulouse men också männen bakom dödsskjutningarna mot Charlie Hebdo och på Bataclan har en bakgrund i Algeriet, algeriska föräldrar och uppväxt i de förslummade och försummade förorterna. Jean Marie le Pen stred i Algeriet och byggde upp Nationella Fronten. Hans dotter var presidentkandidat. Nog är idén att skriva om Frankrikes algeriska historia värd att ta vara på.

Det gör också Alice Petrén. Hon väver samman en läsvärd berättelse som lyfter fram det vi glömt. Massakern på demonstranter i Paris 1961 hade jag helt glömt bort. Hur Frankrikes presidenter också nu måste röra sig försiktigt när det handlar om Algeriet, begrep jag först efter att ha läst Petréns bok. Naturligtvis följer hon spåren till dagens Algeriet också och jag tror jag borde leta efter filmen Slaget om Alger för att se den igen. Jag minns filmen som en gripande berättelse om attentaten och jakten på förövare i soukens myller.

Alice Petrén har läst på och kan i reportagets form ge oss insikter hon skaffat sig och därmed oss. Det blir en berättelse som ger plats också för dagens händelser i Nordafrika. Det som hänt återverkar, och det som återverkar skapar vår tid och styr framtiden. Petréns bok vidgar vetandet och medvetandet. Den är helt enkelt lärorik.

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.