Kultur o Nöje

Generationerna möts på Öland roots

Stora Frö Artikeln publicerades
Inge Sellins, Lisa Sellins och Ing-Marie Ivarssons besök på Öland roots är Lisa Sellins födelsedagspresent. För Ing-Marie Ivarsson innebär besöket en chans att höra bra reggae och en efterlängtad festivalpremiär. 5 bilder
Foto:Tomas Löwemo
Inge Sellins, Lisa Sellins och Ing-Marie Ivarssons besök på Öland roots är Lisa Sellins födelsedagspresent. För Ing-Marie Ivarsson innebär besöket en chans att höra bra reggae och en efterlängtad festivalpremiär.

Solen skiner över Öland roots fullbelagda camping. Här möts festivalbesökare i alla åldrar för tre dagar präglade av festivalens tre budord; Kärlek, solidaritet och medvetenhet.

De flesta besökarna anlände redan på onsdagen och för eftersläntrarna är det inte lätt att hitta plats att sätta upp sitt tält på.

– Vi kom i dag, men man borde kanske ha kommit hit redan i går, säger Ing-Marie Ivarsson som står och vaktar packningen när maken Inge Sellin är iväg på jakt efter ett par lediga kvadratmetrar.

Paret besöker festivalen i sällskap av sin dotter, Lisa Sellin, och hennes kompisar. Besöket är Lisas födelsedagspresent. För Ing-Marie Ivarsson är det första gången hon besöker Öland roots.

– Det ska bli spännande, här finns ju också mer än musik. Men vi gillar reggae och semestrade på Jamaica i fjol.

– Jag gillar rytmen i reagge, det är skönt att lyssna på. Men jag tycker inte så mycket om dancehall utan mer den klassiska reggaen. När vi var i Jamaica var det mest dancehall för det lyssnar jamaicanerna själva på, men vi fick höra vanlig reggae också som tur är, säger hon och skrattar.

Festivalbesök är främst förknippat med de yngre generationerna. Var fick dig att åka till Öland roots?

– Festivaler fanns inte när jag var yngre och det är något jag missat i hela mitt liv. Men jag har hört mycket bra om Öland roots så nu får vi se.

– Sedan får alla över 60 år gå in gratis, så de vill uppenbarligen ha hit en massa 60-åringar, säger Ing-Marie Ivarsson och skrattar.

Efter en snabb titt över camping är det tydligt att paret Ivarsson-Sellin inte är ensamma om att ha passerat 60-sträcket. Men lika vanligt verkar det vara med barn som inte passerat 6-sträcket.

Att Öland roots ska vara en festival för alla intygar Emmi Roosling som sitter i festivalledningen.

– Öland roots ska vara en magisk plats där människor kan mötas, det ska vara en frizon där det bara finns kärlek, säger Emmi Roosling som är ansvarig för det digra schemat över kulturella aktiviteter som äger rum vid sidan av spelningarna.

– För mig innebär festivalen att få jobba med underbara människor och få lära mig nya saker. Vi kallar det Öland roots-familjen för när du väl kommit hit vill du aldrig härifrån.