Kultur o Nöje

Glögg, glitter och speluppdateringar

Kultur o Nöje Artikeln publicerades
Ute faller snön, i bunkern överlevarna efter det totala kärnvapenkriget står.
Foto:Skärmdump
Ute faller snön, i bunkern överlevarna efter det totala kärnvapenkriget står.

Sedan några veckor tillbaka har min smarta telefon fyllts av uppdaterade versioner av spel. Sällan med några större nyheter, nej det handlar om säsongsrelaterade förändringar.

Det verkar som om julen är här först när varje spel har fått lite snöflingor och tomtemössor. Spel som jag inte har spelat på flera månader pockar plötsligt på uppmärksamhet när en uppdatering gör att ikonen ändrar utseende.

Utanför bunkern i det postapokalyptiska strategi- och simulatorspelet Fallout Shelter har det börjat snöa, och granar har dykt upp i ödemarken, klädda i färgglada ljusslingor. De olika rummen har pyntats ordentligt med paket, tomteluvor, mistlar, kransar och polkagrisar. Allt som överlevarna resten av året antagligen har förvarat i en, för mig, hemlig del av den underjordiska anläggningen.

Pusselspelet Two Dots har också fått sin dos av frusen nederbörd. Över hela kartan faller flingor i sådan takt att jag oroas över om det över huvud taget kommer att gå att flytta på de små punkterna, eller om ska frysa fast.

När jag kör i gång tre i rad-spelet Homescape berättar huvudpersonen Austin för mig att det minsann snöade när han vaknade. Och så får jag följa med ut på gården där det står en gigantisk och fullt smyckad julgran. Samtidigt som flingorna flingar runt om oss.

Resefrågesportspelet Backpacker har skippat den extra snön. Kanske för att det på vissa platser redan snöar beroende på väderlek. Men ikonen är bytt mot en juligare variant, och i spelet har det dykt upp en julkalender där jag varje dag får nya utmaningar som, om de klaras av, ger mig små presenter.

Och självklart har de arga fåglarna i Angry Birds drabbats av säsongens fröjder. Eller, kanske tvärtom för här är det fienderna som blivit julifierade och det är upp till dig att bekämpa grisar i tomtekläder.

Egentligen uppskattar jag allt pynt och dess bidrag till julkänsla. Det som oroar mig är känslan efter julen, den som kommer när granen slängs ut och tomtarna packas ner. Då kommer även de små spelen att uppdateras, och rensas från glädje, glitter och tomteluvor.

Tips: Doki Doki Litterature Club! kommer garanterat att få dig att sätta julgröten i halsen. Gratis att ladda ner på Steam, till Windows och Mac OS X. Börjar som en sockersöt visuell roman och dejtingsimulator, slutar som... Återkommer med recension.