Kultur o Nöje

Halvdeppiga hyllor och små skulpturer

Kalmar Artikeln publicerades
Ann Blomberg arbetar med till synes oansenliga material, som tygspill och plastpåsar.
Foto:Karin Asmundsson
Ann Blomberg arbetar med till synes oansenliga material, som tygspill och plastpåsar.

Ann Blomberg värjer sig för ordet skulptör. Istället säger hon att hon arbetar med tredimensionella collage. Hon bygger dem av oansenliga material, som en plastpåse och lite tygspill.

Ann Blomberg kallar sin utställning Lod och glipor. Det är en utställning med många objekt. Flera av dem är undersökningar, som vad som händer om man fyller två tröjärmar med kuddstoppning - det blir ett par som pratar med varandra – och hur mycket man kan få ut av en gammal sidenblus. Det är mycket.

– Jag tar vad jag hittar. Jag använder rester, sådant som blivit över, och jag förvandlar banala grejer till något annat.

Flera av objekten behandlar sjukdom och död, som droppslangen som ringlar sig ner mot det spetsprydda örngottet och boken med adresser, både aktuella och överstrukna, minnen av människor som finns eller har funnits.

Många av objekten öppningar eller glipor där ljuset kan komma in.

Hennes arbeten består ofta av mobiler, och hon ser dem som byggda teckningar eller collage som förhåller sig till rum. Själv kallar hon dem för lite krångliga byggen. Som den halvdeppiga hyllan, en kommentar till alla väljarundersökningar inför valen.

På Teatergalleriet i Kalmar visar Ann Blomberg, som bor och arbetar i Höganäs, verk i det mindre formatet. Hon arbetar också stort, som i Höganäs där hon gjort en offentligutsmyckning i emalj i ett nybyggt bostadsområde. Verket är en cirka 1,5 meter lång och 85 centimeter hög tårtbit i murad vit puts, som innehåller fyra emaljerade bilder. Bilderna föreställer ett gammaldags kaffekalas. Dörrarna i bilderna är lägenhetsdörrar med handtag, titthål och brevinkast.

Hon är intresserad av dörrar, och en trappa upp på Teatergalleriet finns ett verk som består av två dörrar, som avgränsar ett helt liv. Innanför dörrarna finns små skulpturer i keramik, från barnaårens blöja till tv-soffan och rullatorn.

Ann Blomberg är född 1954 och utbildad på Konstfack och Malmö konstskola. Hon har främst ställt ut i Skåne, men hade en separatutställning på Kalmar konstmuseum för 20 år sedan.

Fakta

Utställning

Ann Blomberg

Teatergalleriet Kalmar

till 1 februari

Visa mer...