Kultur o Nöje

Hur man gör Kalmarsalen till en ishall

Kalmar Artikeln publicerades
Aglaya Vasilyeva, exekutiv producent för "Alice i underlandet på is" i Sverige framför Kalmarsalens ismatta.
Foto:Gustav Röriksson
Aglaya Vasilyeva, exekutiv producent för "Alice i underlandet på is" i Sverige framför Kalmarsalens ismatta.

På bara en halvtimme förändras scenen i Kalmarsalen, från ett svart golv till en matta av is. Men isen är av plast och det är samma sort som det tyska hockeylaget tränar på.

Den ryska cirkusen på is har under de senaste åren blivit mycket populär i Europa. Cirkusen på is var från början en idé mellan en konståkare och en cirkusartist att berätta en historia genom att blanda konståkning och cirkus.

Efter uppträdanden i Tyskland, Bulgarien, Grekland och Danmark har föreställningen "Alice i underlandet på is" nått Kalmar.

Isen är egentligen bara en plastmatta, som är ytbehandlad av silikon. Till exempel tränar redan det tyska olympiska hockeylaget på underlaget och i Kina görs försök på att utveckla plastisen inför OS 2022. Lika stora bitar på ungefär en halvmeter i diameter läggs som ett pussel och efter bara en halvtimmes arbete kan konståkarna börja repetera inför kvällens föreställning.

    - Det som är så bra är att man kan åka med vanliga skridskor och även använda det utomhus, säger Aglaya Vasilyeva som är exekutiv producent för showen i Sverige.

    Däremot är det inte lika enkelt. En av konståkarna berättar att det är sämre glid och därför behöver man ta i ungefär fyra gånger så mycket som på vanlig is. Det går däremot lika bra att göra akrobatiska konster som på vanlig is men det kräver extra träning.

    Samtidigt riggar produktionsteamet upp LED-skärmar som skapar 3D-illusioner under showen samtidigt som jonglörerna övar. Efter att föreställningen har varit i Kalmar kommer turnén åka vidare tillbaka till Tyskland. Där ska de först uppträda i Düsseldorf för att sedan avsluta på riktig is i Wolfsburg.

    - Vi älskar Sverige och framför allt att uppträda här. Vi hoppas också på att kunna komma tillbaka nästa år för att göra antingen Snödrottningen av H.C Andersen eller varför inte Pippi Långstrump eller Karlsson på taket, säger Aglaya Vasilyeva.