Kultur o Nöje

I det lilla uppenbarar sig det oändligt stora

Kvarnholmen Artikeln publicerades
Oscar Furbacken är utbildad på både Kungliga Konsthögskolan i Stockholm och konsthögskolan Beaux-arts i Paris. Hans konst kan ses på Teatergalleriet i Kalmar fram till den 23 september.
Foto:Simon Karlsson
Oscar Furbacken är utbildad på både Kungliga Konsthögskolan i Stockholm och konsthögskolan Beaux-arts i Paris. Hans konst kan ses på Teatergalleriet i Kalmar fram till den 23 september.

Efter att ha ställt ut i bland annat Kina, Paris och USA har nu Stockholmskonstnären Oscar Furbacken kommit till Kalmar för att under några veckor visa upp sina verk på Teatergalleriet.

"Skrymslen" är namnet på Oscar Furbackens utställning som öppnar idag, lördag. Och det är i just skrymslen och vrår som han har hittat inspiration och material till utställningen.

Filmen som visas har Furbacken spelat in i Rom, bland annat på Colloseum. Men fokus är på det mikroskopiska, på sprickorna i murbruket och på stenens lava. Det som alltid finns där men som du sällan reflekterar över.

Och då betraktaren förväntar sig en utzooming, för att se vad den tittar på, väljer Oscar Furbacken att klippa.

    – Om man får svar på frågan är det lätt att gå vidare och sluta fundera. Om du istället tänker "vad är det?" så tar du det med dig, grunnar på det.

    Och det är reflektera som han vill att betraktaren ska göra. Reflektera över sin plats i tillvaron, i världsalltet.

    – Jag vill att man ska träda in i den världen och känna att det finns något storskaligt över det lilla. Känna att även om jag bara är en liten fläck i universum, så har jag ändå inflytande.

    Video- och fotokonsten kombineras med små skulpturer av betong, latex och ståltråd, ofta påminnande om just det lilla i naturen fast med en sagolik aura över sig. I betongblock har han skapat miniatyrvärldar som verkar sträcka sig bortom väggarna de hänger på.