Kultur o Nöje

Intriger, förräderier, blodspillan och lite älskog

Kultur o Nöje Artikeln publicerades

Bernard Cornwell fortsätter den långa berättelsen om Uthred, han som förlorade sitt arv - kungadömet och den borg som nu heter Bamburg i norra England.

Den tomma tronen

Bernard Cornwell

Översättning: Leif Jacobsen

(Bazar)

Nu linkar han omkring med smärtor men har sin son Uthred hos sig. Det kan behövas för vikingarna från Norge och Danmark är lika aggressiva som tidigare och maktkampen i England rasar.

Kungen Aethelred ligger för döden. Det betyder att de maktlystna samlas och prinsen Aethelstan ska föras till Frankrike. Avsikten är förstås att han ska röjas ur vägen för han är arvprinsen. ”Aethel” läser vi som ”ättling”.

Den som läst Cornwell vet att en serie händelser nu blir fyllda av intriger, förräderier, maktlystnad och blodspillan och lite älskog däremellan, allt interfolierat med Uthreds glada eller spydiga kommentarer. Uthred läser maktens spel och spelar mot så mycket han kan. Vi befinner oss i det tidiga 900-talet och processen att skapa ett enat England.

Cornwell tecknar den historiska bakgrunden till den skröna han berättar. En skickligt berättad skröna är det. Mitt enda problem är nog att Den tomma tronen kan läsas fristående men egentligen är den en byggsten i en större berättelse. Sju böcker finns det sedan tidigare.

Cornwell menar att Englands vagga stod i Bromborough, Cheshire. Vill man besöka den platsen är det flyg till Liverpool och så bil under floden Mersey och väg A441 österut på halvön Wirral. Jag tror jag vill åka dit. Turism i Uthreds fotspår kan för övrigt bli rätt många resor till England, för Utred slåss precis överallt.

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.