Kultur o Nöje

Julen – högtid för klassiska brädspel

Kultur o Nöje Artikeln publicerades
Foto:Östra Småland

När julbordet är rensat och tv-traditionerna avklarade är det dags att låta julstöket övergå i mys. Nu är den bästa chansen på året att damma av ett favoritspel, och få med intet ont anande släktingar på någon timmes kortdragande eller tärningsrullande.

Varje familj har sina favoriter, och de där spelen som ingen längre vågar plocka fram för ni kommer ihåg hur det gick förra gången... Oavsett så är julhelgen en riktig högtid för de klassiska brädspelen.

Det behöver inte vara mer avancerat än Fia med knuff eller Svälta räv. Kanske ligger ett Kinaschack med nästan alla pjäser i en låda i garderoben. Plocka fram allt och låt spelglädjen flöda.

För de som har riktigt gott om tid passar det fint med Monopol eller varför inte Bondespelet. Klassiker som lätt kan trolla bort en hel kväll. Eller om du känner att det har varit för få konflikter kring grötskålen så brukar Risk råda bot på de mest pacifistiska tillställningar. Allianser och svek i kombination med taktiska anfall och kampen om Kamtjatka, grunden för historier som garanterat kommer att återberättas under många kommande jular.

Lite snabbare och oftast enklare att få med sig fler spelare på är frågesportsspelen. Även om Trivial Pursuit eller NE-spelet kan dra ut på tiden är det alltid möjligt att köra mer avslappnat och helt enkelt läsa frågorna och svara utan att använda spelplan. Ett bra tillfälle för dig som alldeles för lätt fastnar på Wikipedia att få åtminstone lite användning för dina kunskaper.

Julen brukar beskrivas som en tid på året då vuxna blir som barn på nytt. Så varför inte prova barnens julklappsspel (för de har de så klart fått, av någon ansvarsfull släkting som ser nyttan av att unga hjärnor får träna logik, taktik och ha kul!). Många barnspel är bara något förenklade varianter av strategi- eller turbaserade spel.

Men varning, spela aldrig Memory med en 3-4-åring. De brukar vara en förnedrande upplevelse för dem av oss vars grå massa har stelnat något.

Julen kan också vara ett bra tillfälle att plocka fram diverse plastinstrument och mikrofoner som legat i dvala i garaget. För nu är chansen stor att du får med någon på att sjunga falskt framför tv-skärmen i en helt unik tolkning av Sweet Home Alabama.

När du ändå har spelkonsolen framme kanske du kan locka någon till ett rörelsebaserat spel. En personlig favorit är Johann Sebastian Joust till Playstation. Till tonerna av klassisk musik ska du knuffa och skuffas med dina mottävlare så att rörelsesensorerna i deras handkontroller ger utslag. När musiken spelar snabbare kan du ta ut svängarna, och när den saktar in måste du också gå ner i tempo. En något våldsammare variant av Herre på täppan.

Annars är ju olika former av golf, boule eller bågskytte bra alternativ när tävlingsnerven kliar. Då menar jag fortfarande framför konsolen, även om väderprognosen förutspår att det nog är möjligt att utöva utomhusvarianterna utan större problem.

Oavsett vad ni väljer så kom ihåg: Hela världen är en spelplan – och att vara en spelare är inte så illa...

God jul!