Kultur o Nöje

Kan de små språken överleva?

Kultur o Nöje Artikeln publicerades

Äldre läsare minns kanske områdena Livland och Kurland från skolans historietimmar. Svenska Livland existerade mellan 1629 och 1721 och omfattade det som idag är södra Estland och norra Lettland. Liverna var – och är fortfarande – en finsk-ugrisk folkgrupp. Idag behärskar dock endast ett trettiotal personer språket i tal och skrift.

De små folkens historia – Minoriteter i Europa

Ingmar Karlsson

(Historiska Media)

Förre ambassadören Ingmar Karlsson är en produktiv och ibland kontroversiell skribent. Hans senaste bok – som snarast är en uppfräschning av "Europas styvbarn" från 2002 – börjar med liverna och fortsätter med karaimer, sorber, ladiner, furlaner, rutener, cimbrer och många andra. Cimbrerna i de italienska alperna är för övrigt den sydligaste germanska spillran. Ursprunget är omstritt, men de kom nog inte från Simrishamn (ibland stavat Cimbrishamn), som Olof Rudbeck hävdade på 1600-talet. Visste ni förresten att Andy Warhol var ruten och att Donald Tusk är kasjub?

I det korta förordet menar författaren att de små språkens möjligheter att överleva ett tag till faktiskt har förbättrats genom EU:s politik för enhet i mångfald, och genom it-tekniken. I många fall är insatserna dock snarare dokumenterande än livräddande. Det gäller att teckna ned så mycket som möjligt innan det är för sent. Därtill kommer att ett eller annat universitetslektorat eller stipendium har inrättats. Tre små folkgrupper som fanns med i boken från 2002 har mönstrats ut, eftersom de bedöms vara helt assimilerade.

Boken kan förstås sträckläsas, men lämpar sig kanske bäst som uppslagsbok. Ingmar Karlsson går igenom grupp för grupp och avstår från de övergripande analyserna. De många och långa citaten visar med vilken förtjusning han uttrycker sig på allehanda tungomål. En språkintresserad läsare kan känna något av samma glädje.

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.