Kultur o Nöje

Kortspel från Kalmar gör succé på nätet

Kalmar Artikeln publicerades
4 bilder
Foto:Montage: ADDI AB/Paul Madej

Ett lättspelat kortspel fyllt av monster från olika dimensioner. Så går det att beskriva Unimo, ett kortspel skapat av Kalmarbaserade designstudion ADDI och illustratören Max Grecke.

Östra Småland har tidigare skrivit om Max Grecke som är en självlärd illustratör i Kalmar. Tidigare har han bland annat gjort illustrationer åt några av världens största spelföretag, så som Blizzard och Riot.

Nu har det nya projektet, Unimo, lanserats på Kickstarter. Målet var att samla in 100 000 kronor senast den 8 maj, vilket ser ut att lyckas med råge då projektet efter bara fyra dagar hade samlat in över 90 000 kronor.

– Det har gått över förväntan, säger en omtumlad Max Grecke.

– Vi hade ingen aning om hur det skulle gå på Kickstarter. Vi gjorde mycket research på liknande kickstarters och det känns som att antingen sticker projektet iväg och får långt över målsumman, eller så klarar man det inte alls. Vi trodde inte det skulle gå så här fort.

Designstudion ADDI består av Andreas Karlsson, Johan Malmquist och Karl-Magnus Lillqvist-Sjöberg som alla tre tidigare studerat produktdesign vid Linnéuniversitetet.

– Jag hade praktik på ADDI under sista året på gymnasiet, 2010, säger Max Grecke.

– Sedan dess har vi hållit kontakten och vi började bolla idéer för ett år sedan om att göra ett jobb ihop.

Idéer som bollades men som landade i papperskorgen var bland annat en vanlig kortlek fast med särskilda illustrationer av Max Grecke.

– Vi kom fram till att vi ville göra något mer unikt, en originell idé som vi kunde stå för. Samtidigt ville vi att det skulle finnas en framtidsplan för projektet som det går att bygga vidare på.

Resultatet blev kortspelet Unimo.

– Det är ett kortspel som är inriktat till vardagsspelare och tanken är att vem som helst ska kunna delta.

Unimo i sitt grundutförande är tänkt för 2-4 spelare och består av 60 sinnrikt illustrerade kort. I likhet med en klassisk kortlek är korten uppdelade i olika färger, fast där slutar likheterna.

– Spelet är uppdelat i olika världar och varje värld består av 20 kort. För varje spelare som är med lägger man till en värld och tanken är att vi ska kunna expandera genom att släppa nya världar.

– Det går att blanda världarna hur man vill och varje värld har sina unika kort, vilket gör att spelet går att anpassa efter hur man vill att det ska fungera och efter vad man tycker är roligt.

Kickstartern har fått en succéstart, och för Max Grecke och ADDI har projektet vuxit sig mycket större än vad som var tänkt.

– Det började med att vi skulle testa på Kickstarter med ett litet projekt för att främst se hur processen fungerar. Men det har blivit betydligt större än vad vi tänkt oss och inneburit betydligt mer jobb. Men vi tycker att vi hittat en bra idé och vill göra det extra jobbet för att se till att det blir extra bra.

Fakta

Kickstarter

Kickstarter är en internetplattform som möjliggör projektfinansering med hjälp av så kallad crowdfunding.

På Kickstarter startar entreprenören en sida där hen beskriver sitt projekt och bestämmer en målsumma samt en deadline. Besökare på Kickstarter som tycker om projektet kan bli så kallade sponsorer och förbinda sig att investera en summa pengar för att förverkliga projektet.

Uppnås målsumman vid deadline dras pengarna från sponsorernas kreditkort. Uppnås inte målsumman dras inga pengar och entreprenören får hitta andra sätt att förverkliga sitt projekt.

Visa mer...