Kultur o Nöje

Laberos magiska värld

Kalmar Artikeln publicerades
Joe Labero får Devil, Ronnie Nilsson, att sväva på en sopkvast.
Foto:Karin Asmundsson
Joe Labero får Devil, Ronnie Nilsson, att sväva på en sopkvast.

Det är fullständigt obegripligt, och helt förtrollande när Joe Labero bjuder in till sin magiska värld, den som började med en trollerilåda när han var tolv år gammal.

Lådan är med på scen. Ja, kanske är det den, eller inte. Det spelar ingen roll. Han visar de första knepen han lärde sig och förklarar pedagogiskt hur man ska göra, och var man ska titta. Eller inte. För det tar bara några minuter så är man, eller jag, fullständigt bortkollrad. Det är liksom ingen idé att ens försöka förstå vad som händer när han får en kvinna han precis plockat upp från publiken att sväva fritt eller hur han kan få några repbitar att bli omväxlande korta och långa och med och utan knutar. Han engagerar hela publiken i ett korttrick. Alla har vi fått varsitt kuvert med några kort i, och vi viker lydigt och blandar och blandar – och det fungerar. Obegripligt, och kul.

Blandat med klassiska magiska trick berättar han om sitt liv och hur den magiska boxen förde honom över hela världen. Lars Bengt Roland Johansson i Alvesta blev Joe Labero, magikern och illusionisten som uppträder över hela världen, från Las Vegas och Australien till Ryssland och Thailand. Nu bor han i Singapore med familjen.

Han hade premiär i höstas på A Magic World på Vasateatern i Stockholm, och efter att ha spelat där under hösten och vintern hade han turnépremiär i går i Kalmar. Under våren blir det 58 föreställningar över hela landet och han har sålt närmare 60 000 biljetter.

Hans stora genombrott kom 1991 med A Magic Night, på Berns i Stockholm.

– Jag älskar mitt jobb, säger han.

Det märks. Och publiken älskar honom.

Labero uppträdde i Kalmarsalen på onsdagen och med en andra föreställning på torsdagen. Bägge är slutsålda.