Kultur o Nöje

Marianne målar ”autonoma kamrater”

Kalmar Artikeln publicerades
Marianne Andersson är bosatt i Malmö, och visar måleri på Teatergalleriet i Kalmar. 3 bilder
Foto:Karin Asmundsson
Marianne Andersson är bosatt i Malmö, och visar måleri på Teatergalleriet i Kalmar.

Det började med att Marianne Andersson skulle måla en barndomskamrat ur minnet. Nu visar hon ”autonoma kamrater”, porträtt av människor som inte finns.

Hon berättar om barndomsvännen, hur de tappade kontakten och hur hon långt senare försökte återuppta den. Då fick hon veta att han dött redan i 25-årsåldern. Hon hade inga fotografier och försökte måla fram honom ur minnet.

Det arbetet födde andra bilder. Nu visar hon 14 bilder på Teatergalleriet. Poetiska, allvarliga och roliga bilder. De allra flesta är bilder av människor, men inga är porträtt av verkliga personer. Hon målar ur minnet, levande människor och döda, bilder som härstammar från en tanke eller en vision. En del är egna versioner av andra bilder. Som det lilla grönögda barnet som kikar fram ur grönskan, han inspirerad av en svensk 1700-talsmålare som målade en gosse som småningom blev präst, berättar Marianne.

Flera av människorna är delvis dolda, eller vänder sig från betraktaren. Hon kallar den autonoma kamrater, autonom som självständig. Varje bild är sin egen värld.

Marianne Andersson är född i Göteborg men sedan drygt 30 år bosatt i Malmö. Hon är representerad vid ett flertal kommuner och landsting.

Fakta

Utställning

Marianne Andersson

Autonoma kamrater

Teatergalleriet, Kalmar

till 18 mars

Visa mer...