Kultur o Nöje

Mode från tre sekler i papper

Kalmar ,
Hela sommaren pågår utställningen Medicis mode på Kalmar slott. Totalt är det 28 dockor som visar högklassigt mode från mer än tre sekler.
Foto:
Tre syskon Medici. Anna i röd klänning gifte sig med hertigen av Österrike, Leopold var intresserad av vetenskap och Gian Carlo blev malterserriddare och andlig rådgivare till drottning Kristina när hon konverterat till katolicismen.
Foto:
Maria av Medici var dotter till Cosimi I och Eleonora av Toledo. Maria har en klänning med gulddekorerade kantband. Den tunna stråkragen har blomsterdekorationer och pärlbeströdd kant. Hon dog 17 år gammal i malaria 1557.
Foto:
Maria de Medici, 1575-1642, blev drottning av Frankrike sedan hon gift sig med den franske kungen Henry IV. Karin Mellbo jobbar på slottet, och är klädd som en piga på 1500-talet med linnekjortel och livstycke.
Foto:

Det skimrar och lyser från brokader och sammet. Ljuset reflekteras i gnistrande pärlor och diamanter i modekavalkaden som spänner över mer än tre århundraden.

Artikeln publicerades 7 april 2017.

På söndag öppnar utställningen Medicis mode på Kalmar slott. Förbrända salen har förvandlats till en salong där förmögna medlemmar av ätten Medici visar upp sina eleganta kreationer. Tidsmässigt spänner kläderna från början av 1400-talet till mitten av 1700-talet. Medicis var en av de förmögnaste ätterna i världen och fick stort inflytande över hela Europa. Många familjemedlemmar var ingifta i Europas hov, andra blev påvar. Familjen, särskilt Lorenzo den magnifike, var stora sponsorer av konst, bland annat av Leonardo da Vinco och Michelangelo. Den sista i ätten, Anna Maria Luisa, som dog 1743 testamenterade familjens stora konstsamling till staden Florens.

Den belgiska konstnären Isabelle de Borchgrave har skapat en kollektion där hon utgått från familjen Medici. Hon har studerat målningar och skulpturer för att skapa överdådiga kostymer. De konstfullt knypplade tunna venetianska spetsarna, värjan som är prydd med ädla stenar, de tunga sammetskapporna, de rikt broderade sidenklänningarna, allt är tillverkat av papper. Jag var lite skeptisk innan jag sett kläderna, men kapitulerade snabbt. Med papper, sax och färg skapar hon illusioner av allt från de skiraste slöjor till sten och läder.

På utställningen finns 28 dockor samt en häst. 20 av dockorna har dräkter som burits av familjemedlemmar, och så är det några tjänare och några dräkter gjorda efter målningar av Sandro Botecelli och Filippo Lippi.

Det fanns kontakter mellan den mäktiga italienska familjen och den svenska Vasaätten. Francesco av Medici som var äldste son till Cosimo I var gift med Johanna av Österrike - men Medici hade först tänkt att han skulle ha gift sig med den svenska prinsessan Elisabet, Gustav Vasas yngsta dotter. Men Johanna var dotter till kejsar Ferdinand, och var ett bättre parti. Johanna har en hovklänning som är rikt dekorerad med guldmönster.

I ett sidorum finns ”tygprover” som man får känna på, och där visas film om arbetet med att skapa dräkterna. Isabelle de Borchgrave har gjort papperskläder sedan 1990-talet, och henens verk har visats över hela världen.

Utställningen har tidigare visats på Livrustkammaren på Stockholm slott och ska sedan vidare på världsturné.