Kultur o Nöje

Nu visas spionens schackspel

Kalmar Artikeln publicerades
Spionen Stig Wennerströms schackspel är Månadens föremål på Kalmar läns museum.
Foto:Pierre Rosberg/ Kalmar Läns Museum
Spionen Stig Wennerströms schackspel är Månadens föremål på Kalmar läns museum.

Schackspelet med pjäser av elfenben i vitt och rött ska ha tillhört spionen Stig Wennerström. Det påstås att han fått det av ryska staten. Under mars visas det på länsmuseet.

Schackspelet skänktes 1999 till länsmuseet av antikhand­lare Hilmer Jaensson i Kalmar som ägt det under en tid innan gåvotillfället.

– När det gäller härkomstuppgifterna finns det inte några möjligheter att kontrollera riktigheten. Det är inte helt ovanligt att föremål i museisamlingar åtföljs av berättelser som inte är möjliga att kontrollera, menar Peter Danielsson på länsmuseet

Stig Wennerström var löjtnant i flottan, och blev flygattaché i Moskva i början av 1940-talet. Säkerhetspolisen misstänkte att Stig Wennerström var tysk spion och utredde honom men hittade inte tillräckligt med bevis. Wennerström fortsatte att göra karriär i det svenska försvaret.

Den 20 juni 1963 greps han. Wennerström nekade först, men blev överbevisad. Han dömdes 1964 till 20 års fängelse, benådades efter tio år och avled 2006 på ett äldreboende i Stockholmstrakten.